"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. február 1., vasárnap

~ TÖRÖK SÓS-VAJAS KIFLI ~

















Vasárnap reggel egyszerűen rám jön a kifli-sütés. Késztetést érzek arra, hogy reggelire ott ékeskedjen az asztal közepén a friss és ropogós kifli-halom. Mivel már van elég kifli receptem, magamnál kutakodtam a blogomban. Meg is találtam egy régi receptemet a Török Katmer receptjét, amit már elég régen sütöttem és emlékeztem rá, hogy nagyon finom. Kicsit átvariálva a receptet, máris neki álltam. A KitchenAid kidagasztotta, a meleg-párás mikró megkelesztette, a sütőm pedig megsütötte. Persze a nyújtás és a tekerés rám maradt, de abban is volt egy kis segítségem, a kislányom... Valamikor el kell kezdenie neki is... Hű, nagyon finom lett!


Hozzávalók: 50 dkg finom liszt, 10 dkg világos rozsliszt, 2 dl. langyos tej, 2 dl. langyos víz, 1/2 kocka friss élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 5 evőkanál olaj. Továbbá: 5 dkg tea vaj, 5 dkg natúr vajkrém, 1 kávéskanál só.


A tejben elkeverem az élesztőt egy csipet cukorral, majd megvárom, míg felfut. A lisztet tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a cukrot. Hozzáadom a felfutott élesztőt, a vizet, és az olajat. Közepes keménységű tésztát dagasztok belőle. Mikor szép sima a tészta, akkor megolajozom a tetejét és meleg-párás helyen, kb. 30-40 perc alatt megkelesztem. Én ezt a mikróban szoktam végezni olyan formán, hogy felforralok egy bögrében vizet és mellé teszem a tésztát. A mikró ajtaját bezárom és nem nyitom ki fél órán át. A meleg-párás közegben hamar megkel a tészta. Mikor megkelt, lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát és elosztom 4 részre. Egyenként kinyújtom a tészta darabokat nagyobb, lapostányérnyi kőrré. A kenéshez a vajat, a vajkrémet és a sót kikeverem, majd elosztva, két lapra rákenem. A másik két lapot ráhelyezem, így lesz két adag kent tésztám. Pizzavágó kőrkéssel 8 darabra vágom mindkét lapot. Így lesz 16 db kiflim.






A háromszögeket a szélesebb részüknél fogva elkezdem feltekerni úgy, hogy közben a csücskét húzom felfelé. Így több tekerés lesz a kiflin.






A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, majd letakarva 30 percet pihentetem. Ez idő alatt megkelnek és készen állnak majd a sütésre. Hideg vízzel lepermetezem a kifliket. Hideg sütőbe teszem, majd bekapcsolom a sütőt 180° C-fokra. 25-30 perc alatt pirosra, ropogósra megsütöm a kifliket. Frissen tálalom.








6 megjegyzés:

  1. Csodás reggelivel kényezteted a családod:) Ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  2. Nyami!!!A fotók is gyönyörűek!!

    VálaszTörlés
  3. Szoktam hasonlót hasonlóan sütni édes csokival töltött változatban, nagyon finom!
    Látom, Krisztike milyen ügyes segítség Neked... (hát így könnyű). :o))
    A pöttyös cuccok csodásak, no meg az összes fotód!

    VálaszTörlés
  4. Nem 18, csak 16 kifli lesz belőle! :( Kár, mert csodás!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már javítottam is.... Valaki elcsent kettőt! :o)

      Törlés