A mákos süteményeknek egyszerűen nem tudok ellen állni...Olyan vagyok mint a nagyim, "Dodi mama" régen élt fekete puli kutyája, a Szutyi, aki képes volt órákig pitizni egy darabka mákos süteményért...Az volt a kedvence, remegett érte. Azért ne higgyétek, hogy én is ezt művelem az asztal körül, csak tényleg a legkedvencebb süteményem nekem is, a mákos. Ez meg főleg. Nem mondom, kissé munkás, de ha belejön az ember lánya, pikk-pakk készen vannak a hosszúkás csiguszkák. Nagyon finom, porhanyós teasütemény. Készíthető dióval, kókusszal, vagy kakaóval is.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 Rama margarin, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só.
Töltelékhez: 4 tojás fehérje, 1 mokkáskanál ecet, 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja.
Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd 3 részre osztva, fóliával letakarva a hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni / az sem baj, ha egy éjszakára.../. Ez után egyenként, lisztezett alapon egész vékony kb, 2-3 mm-es lappá nyújtjuk ki őket és megkenjük a felületüket olvasztott zsírral. Ezután szorosan feltekerjük őket és máris 3 darabra vágjuk a tekercseket. Így lesz összesen 9 darab tészta roládunk.
Ameddig elkészítjük a tölteléket, addig betesszük a tésztát a hűtőbe. A töltelékhez a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, félidőben hozzászórjuk a porcukrot és az ecetet. A végén lazán beleforgatjuk a darált mákot és a citrom reszelt héját. A tészta hengereket egyenként kb. 10 x 25 cm-es csíkká nyújtjuk ki, majd kb. 1.5 evőkanál tölteléket kenünk rá és feltekerjük. Éles késsel kb. 5-6 cm-es darabokra felvágjuk a töltött tésztahengereket.
A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és előmelegített sütőben, 200 C-on, 10-15 perc alatt világosra kisütjük. Sütés után langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája
Hát ez valami isteni! Tündér vagy.
VálaszTörlésCsodás:) Biztos nagyon finom:)
VálaszTörlésNem csoda, hogy nem tudsz ellenállni...
VálaszTörlésEzt a habos mákot én is ismerem, csak más sütiben, nagyon finom. A tésztáját nem, kifogom próbálni vajjal.
Egészségedre!
Ide a mákossal!!
VálaszTörlésMár pitizem is :D Kaphatok egyet?
VálaszTörlésNagyon szeretem a mákot és a mákos sütiket. Többszörösen is jó recept: finom mákos:)és nem kell azon agyalni, mi legyen a tojások fehérjével:)
VálaszTörlésAz öcsémnek ezt szülinapjára meg kell csinálnom. :)
TörlésA férjem mindkét kezemet csókolgatná érte! :D Megnézem, van-e minden itthon hozzá...
VálaszTörlésCsoda finom lehet Kriszti!:-) Ecet miért kell bele?
VálaszTörlésViszem Én is a recit!:-)Köszi
Nelli!
TörlésMost megfogtál...Fogalmam sincs miért kell bele ecet...Ja, már tudom! Mert így szól a receptje...:o) Vicceletem, ne vegyél komolyan! Tényleg nem tudom. Talán fixálja a habot sütés közben?!...
Nagyon jól néznek ki:) Mákos, a kedvencem, én sem tudok neki ellenállni:) De nem is akarok:)
VálaszTörlésEzzel most megfogtál! Imádnám! :)
VálaszTörlésTudod miért fogom elkészíteni ezt a süteményt? Mert a bevezető szöveged mosolyt csalt az arcomra:)És csak az tud ilyen fantasztikus bevezetőt írni, akinek tényleg valami kincs van a birtokában. Ez nekem a biztosíték arra, hogy ez egy tuti finom sütemény:)
VálaszTörlésNagyon szeretem a mákot, ha az asztalod mellett lennék, most én is remegve pitiznék egy darabkáért! :)
VálaszTörlésHűűű, ez brutális! Mák minden mennyiségben jöhet hozzánk:)
VálaszTörlésÉn is imádom a mákot ez pedig nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésNekem a mák nem a kedvencem, sőt...DE mindenki más szereti nálunk, főleg a tesómék! Már csak abban reménykedem, hogy nem járnak erre... :) - pedig szoktak :))- Csoda szép süti, még így mákosan is! :))
VálaszTörlésNagyon finom, a mák a kedvencem! Nekem vannak mák korszakaim, olyankor mákot mákkal ennék. Ez a süti lesz a következő!
VálaszTörlésA mák iránti rajongásodban egészen magamra ismertem. :))))
VálaszTörlésÉpp a napokban beszélgettük a kolléganőimmel a mákos sütikről, és nagyon megkívántam. Most meg már végem is van... :9
Akkor itt vagyok én is, jövök a mákos klubba! :)) Teljesen kivagyok, már a látványtól is!!! Csodálatos sütemény! :)
VálaszTörlésEnnivalóan jól néz ki, nagyon guszta!Imádom én is a mákos süteményeket!
VálaszTörlésLányok!
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a kedves hozzászólását! Süssétek meg, elég finom! :o)
Én is mákimádó vagyok, és most bizony pitiznék mint a nagyid kutyusa, egy darabkáért. Nagyon guszta, és szuper jó recept. Kölcsön is kérem, és én is megsütöm.:)
VálaszTörlésNellikém vidd, szívesen adom! Örülök ha megsütöd! Ha szeretitek a porhanyós sütiket, akkor biztos ízleni fog! :o)
TörlésLehet felezni? Pasinak mákos nekem kókuszos?
VálaszTörlésBár nem is. Legújabb szerelem nálam a mák-gyömbér páros. Kész, megvan. Ez lesz az anyósom gyerekeinek a közös szülinapjára a finomság. Már ha fel nem faljuk az úton míg odaérünk.
Mák-gyömbér?! Nagyon titokzatos párosítás! Próbáltad már? Friss vagy szárított gyömbérrel teszed? Mennyi mákhoz mennyi gyömbér? Na, most jól elláttalak kérdésekkel...:o)
TörlésEzzel a tálcával jöhetnek hozzánk is ezek a gyönyörűségek! Fincsi és fincsi. :))
VálaszTörlésCsodás fotók! És igen guszta sütike :)
VálaszTörlésGabriella!
VálaszTörlésKöszönöm! :o)
Ami!
Köszönöm neked is! :o)
Csodaklassz, annyira tetszenek ezek a képek!
VálaszTörlésLilla!
VálaszTörlésKöszi! :o)
Se sütőpor, se élesztő nem kell a tésztába? Éva
VálaszTörlésEgyik sem kell bele. Hasonló a tésztája mint a házi rétesnek...
TörlésIsteni finom :) Az enyém nem lett olyan szép, mint a Tiéd, viszont egy biztos sokat fogom gyakorolni! Köszönöm szépen a receptet!
VálaszTörlésÉn nem értem :( A hengert kihengergetve vagy így hengerben nyújtom ki? :)
VálaszTörlésA már zsírral megkent hengereket nem kell kitekerni, hanem úgy ahogy van, kinyújtani kb. 10x25 cm-es csíkká. A mákos krémet rákenni és hosszanti oldalánál fogva feltekerni. Ebből egy vékony "kígyó" lesz, ezt kell aztán 5-6 cm-ként felvágni. :o)
Törlés