Aki néha benéz hozzám, az tudja, hogy nagy "mákosak" vagyunk. Ezt itthon, kivétel nélkül megeszi és szereti mindenki. Legyen a mák, a mákos tésztán, a kelt tésztában, vagy valamilyen süteményben, mindegy... Elég régen sütöttem már mákkal, úgy hogy ma sort is kerítettem rá. A Mákvirág kalácsomért egyenesen rajong itthon mindeni, gondoltam ezt sütöm meg, de most több kicsi virágot készítek belőle... Amióta Limaránál megláttam a Turbó kelt tésztát, na azóta foglalkoztat a gondolat, hogy ez vajon milyen lehet... Vajon tényleg elég 15 perc, a tészta kelesztésének?! És bizonyíthatom, hogy igen! Nagyon jó recept, máris köszönet érte! A tölteléket a Pozsonyi kiflimtől vettem át, és mondhatom, hogy nagyon jó sikerült, ez a "fúziós" kalács-sütemény. A tésztánál csak a felét vettem, illetve egy kicsit több liszttel, de máris leírom, hogy állt össze nálam...
Hozzávalók 10 virághoz: 35 dkg liszt, 1,8 dkg friss élesztő, 1,8 dl langyos tej, 3,5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele / a másik fele jó lesz a lekenéshez../, 1/2 mokkáskanál só, 3,5 dkg olvasztott vaj. Töltelék: 20 dkg darált mák, 1 dl. víz, 12 dg cukor, 4 dkg zsemlemorzsa, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, csipet fahéj.
A tészta langyos hozzávalóit tálba tesszük, majd alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk és addig, amíg elkészítjük a tölteléket, hagyjuk pihenni. A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, és megvárjuk míg teljesen elolvad benne. Ez után bele tesszük a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a sót. Kikeverjük és teljesen kihűtjük. A tésztát 10 egyenlő részre elosztjuk, majd mindegyik tészta darabból gombócot formálunk. A gombócot kis körré kinyújtjuk és a közepére teszünk egy adagot a töltelékből.
Alul összecsípjük a tészta széleket és megint formázunk belőle egy gombócot. A mákos gombócot kissé ellapítjuk, majd ollóval szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk, hogy a töltelék felülre kerüljön.
Mikor a mákos margaréták elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. A megmaradt tojással lekenjük a tésztát és közepére szezámmagot szórunk. Bekapcsoljuk a sütőt kb. 180 C-ra és a tepsit a hideg sütőbe toljuk. Míg melegszik a sütő, addig a virágok is kelni tudnak majd egy kicsit. 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a mákos margarétákat.
Formázási ötlet: itt
Illéskrisz Konyhája
Azta, ezek még hozzád képest is gyönyörűek lettek! Azt hiszem a turbó kelt tésztát én is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésHát, ez ismét egy csoda!!!
VálaszTörlésI thought they were more difficult to do!!
VálaszTörlésthey are fantastic !!
ciao Anna
Jaj de jól néznek ki,mi is imádjuk a mákosokat,le lesz koppintva ha megengeded!
VálaszTörlésGyönyörűségesek!!!!
VálaszTörlésMosolyt csaltak az arcomra. :))
Csoda szép lett,tetszik a formázása nagyon! Rajongok a mákért veled együtt Én is,ezt meg fogom csinálni.:))
VálaszTörlésEzek gyönyörűek. Kár őket megenni :)))
VálaszTörlésÉn hónapok óta valami mákos sütit kívánok, és ettem is párat, de még mindig nem tudtam azt mondani, hogy na erre vágytam. Hétvégén kipróbálom ezt is. Viszont ezt az adagot már nem nagyon tudom felezni. Hogy érdemes lefagyasztani. Sütés előtt vagy után? :)
Szerintem ha megsütöd és jól záródó zacskóban elteszed a mélyhűtőbe, semmi baja sem lesz. Szobahőmérsékle pikk-pakk kiolvad és olyan mintha friss lenne... Köszönöm! :o)
TörlésGyönyörű, imádom minden ami mákos..de ez ellenállhatatlan :)
VálaszTörlésGyönyörűek! A minap csodáltam meg én is az említett blogon.
VálaszTörlésNagyon mutatósak!
VálaszTörlésWow! How beautiful! I will have to try that!
VálaszTörlésGyönyörűségesek szokás szerint és az ízük is isteni lehetett /mert gondolom egy darab sincs már belőlük :)!!
VálaszTörlésKedves Mindenki!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat! Limara turbó tésztája igen jól működik, úgy hogy bátran alánlom kipróbálásra! :o)
Azt a hét szentségit!!! Te fogsz engem a kísértésbe vinni! Annyira gyönyörűek,és kívánatosak ezek a margaréták! A mákot pedig imádom, megyek is innen mert nem fogok magamér jót állni :D :D
VálaszTörlésIsten ments, a világért se! :o) Különben Te nagyon nagyon kitartó vagy úgy hogy bízok benned!
TörlésNagyon szépek lettek! Szinte sajnálnám is megenni, annyira gyönyörű! Egyébként nagy mákrajongók vagyunk mi is.
VálaszTörlésÉdesek és szépségesek! (Láttam már ezt a formázást egy videón nemrég, én is készítek hasonlót sütni.) :)
VálaszTörlésEz igen:) Nem győzöm csodálni a fotóidat:) Jajj, ha én így tudnék fényképezni:) És pesze ilyen szép sütitb sütni:)
VálaszTörlésCsiperke!
VálaszTörlésSimán elpusztították, minden gond nélkül. Én is bevágtam belőle kettőt! :o) Köszi!ű
Gabriella!
Ki kell próbálnod, szeretni fogod. Én is élveztem készíteni! :o)
Kati!
Sok gyakorlás kell a fotózáshoz és nézegetni jó fotós oldalakat! Onnan lehet tudományt ellesni... Köszi! :o)
Jajj, hát ez szép ez! :) És még mákos is. Nyamm!
VálaszTörlésNagyon szépek, gyönyörűen formáztad őket, olyan szép egyformák még a kis szirmok is! :)
VálaszTörlésKrisztikém, gratulálok! Gyönyörűek lettek a mini mákvirágok! :)
VálaszTörlésCsodálatosak a margarétáid!! Nagyon izgat ez a recept, kifogom próbálni. Igaz nekem biztosan nem lesznek ilyen szépek a kalácskáim, mert te mestere vagy a kelt tésztáknak, na meg a megformázásuknak.
VálaszTörlésHogy ezt mér nem én találtam ki? Hát mert Te! Tényleg a kísértés felső foka. Jaj, de megéheztem! :-))
VálaszTörlésSzia! Ez valami szuper! Ilyenkor a szívem szakad meg, mert a családom nem szereti a mákot..azért a receptedet begyűjtöm:-))és megköszönöm....meg a látványt is, mert már maga az egy élmény:-)
VálaszTörlésSok sikert neked:-)
De jó! Igazán mutatósak, a mák meg persze vitathatalanul király!
VálaszTörlésWinebeershoot, Hannka, Bilonka!
VálaszTörlésKöszönöm, kedvesek vagytok! :o)
Gizi!
Miért ne sikerülne...Ügyes vagy te is! :o)
Gionatta!
Sajnos nem én találtam ki, de jó volt formázgatni! :o)
Sz. Marika!
Ha nem szeretik a mákot, akkor dióval, vagy gesztenyével is működik. A kettőből csak szeretik valamelyiket... Köszi! :o)
Anazar!
Köszönöm! :o)
Egyszerűen csodás!:)
VálaszTörlésCsodaszépek! :)
VálaszTörlésNa, még jó hogy ezt a gyönyörüséget megláttam, aztán el tünök mert már alig tudom a szemeimet nyitva tartani...legalább fél órát töltöttem itt nálad, a finom recepteidet olvasgatni, de ez a margaréta mákos finomság el büvölt teljesen. Nagyon de nagyon ügyes vagy a finom kelt tésztákkal és a készitéseivel!
VálaszTörlésMi is szeretjük a mákos dolgokat de itt nehezen lehet kapni mákot, csak kicsi mennyiségben, disznek...kb. kenyér tetejére. Máskülömben ugy kell megrendelni, mert nem is árulják a szupermarketban, csak talán valami specialista marketben!
A fotóid csodásak, mint mindig:)
Róza!
VálaszTörlésKöszönöm!
Okki!
Köszönöm Neked is!
Elisabeth!
Bajba lennék nálatok, hogy nincs mák. Főleg a párom aki rajong a gubáért...Itthon még dömping van belőle, főleg, hogy közeledik a Karácsony..
Köszönöm!
Nagyon, de nagyon szépen köszönöm a receptet. Osztatlan sikert aratott a család körében. Nem bírták abbahagyni. Köszönöm.
VálaszTörlésLudmilla!
TörlésNagyon örülök, hogy már van egy olyan visszajelzés is, hogy elkészítették, és ízlett is. Örülök, hogy sikered volt vele! Köszi! :o)
Megsütöttem! Nagyon finom és mutatós csak egy baj van vele kevés lett:)
VálaszTörlésSebaj legközelebb dupla adagot készítek.Köszi a recptet
Ma sütöttük meg ezt a receptet és isteni lett, kedvet is kaptunk hozzá, hogy diós verzióban is kipróbáljuk :)
VálaszTörlésSzívesen mellékeltem volna egy képet róla, nem tudok.
Köszönjük ezt a remek receptet. :)
Mi nem szeretjük a mákot, de dióval, sürü szilvalekvárral, sürü narancslekvárral, házi nutellával, lecsóval, camemberrel, sonkával, parizerrel és füszeres tömlös sajttaj is finom volt. Sajnos képeket nem tudok mellékelni, mert nincs fényképezögépem. Köszönöm a receptet
VálaszTörlés