"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. november 5., hétfő

MÁKOS MARGARÉTA


















Aki néha benéz hozzám, az tudja, hogy nagy "mákosak" vagyunk. Ezt itthon, kivétel nélkül megeszi és szereti mindenki. Legyen a mák, a mákos tésztán, a kelt tésztában, vagy valamilyen süteményben, mindegy... Elég régen sütöttem már mákkal, úgy hogy ma sort is kerítettem rá. A Mákvirág kalácsomért egyenesen rajong itthon mindeni, gondoltam ezt sütöm meg, de most több kicsi virágot készítek belőle... Amióta Limaránál megláttam a Turbó kelt tésztát, na azóta foglalkoztat a gondolat, hogy ez vajon milyen lehet... Vajon tényleg elég 15 perc, a tészta kelesztésének?! És bizonyíthatom, hogy igen! Nagyon jó recept, máris köszönet érte! A tölteléket a Pozsonyi kiflimtől vettem át, és mondhatom, hogy nagyon jó sikerült, ez a "fúziós" kalács-sütemény. A tésztánál csak a felét vettem, illetve egy kicsit több liszttel, de máris leírom, hogy állt össze nálam...



Hozzávalók 10 virághoz: 35 dkg liszt, 1,8 dkg friss élesztő, 1,8 dl langyos tej, 3,5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele / a másik fele jó lesz a lekenéshez../, 1/2 mokkáskanál só, 3,5 dkg olvasztott vaj. Töltelék: 20 dkg darált mák, 1 dl. víz, 12 dg cukor, 4 dkg zsemlemorzsa, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, csipet fahéj.



A tészta langyos hozzávalóit tálba tesszük, majd alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk és addig, amíg elkészítjük a tölteléket, hagyjuk pihenni. A töltelékhez a vizet felforraljuk a cukorral, és megvárjuk míg teljesen elolvad benne. Ez után bele tesszük a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a sót. Kikeverjük és teljesen kihűtjük. A tésztát 10 egyenlő részre elosztjuk, majd mindegyik tészta darabból gombócot formálunk. A gombócot kis körré kinyújtjuk és a közepére teszünk egy adagot a töltelékből. 








Alul összecsípjük a tészta széleket és megint formázunk belőle egy gombócot. A mákos gombócot kissé ellapítjuk, majd ollóval szirmokat vágunk rá. A szirmokat kihajtogatjuk, hogy a töltelék felülre kerüljön.








Mikor a mákos margaréták elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. A megmaradt tojással lekenjük a tésztát és közepére szezámmagot szórunk. Bekapcsoljuk a sütőt kb. 180 C-ra és a tepsit a hideg sütőbe toljuk. Míg melegszik a sütő, addig a virágok is kelni tudnak majd egy kicsit. 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a mákos margarétákat.
Formázási ötlet: itt









Illéskrisz Konyhája



37 megjegyzés:

  1. Azta, ezek még hozzád képest is gyönyörűek lettek! Azt hiszem a turbó kelt tésztát én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. I thought they were more difficult to do!!
    they are fantastic !!
    ciao Anna

    VálaszTörlés
  3. Jaj de jól néznek ki,mi is imádjuk a mákosokat,le lesz koppintva ha megengeded!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek!!!!
    Mosolyt csaltak az arcomra. :))

    VálaszTörlés
  5. Csoda szép lett,tetszik a formázása nagyon! Rajongok a mákért veled együtt Én is,ezt meg fogom csinálni.:))

    VálaszTörlés
  6. Ezek gyönyörűek. Kár őket megenni :)))
    Én hónapok óta valami mákos sütit kívánok, és ettem is párat, de még mindig nem tudtam azt mondani, hogy na erre vágytam. Hétvégén kipróbálom ezt is. Viszont ezt az adagot már nem nagyon tudom felezni. Hogy érdemes lefagyasztani. Sütés előtt vagy után? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha megsütöd és jól záródó zacskóban elteszed a mélyhűtőbe, semmi baja sem lesz. Szobahőmérsékle pikk-pakk kiolvad és olyan mintha friss lenne... Köszönöm! :o)

      Törlés
  7. Gyönyörű, imádom minden ami mákos..de ez ellenállhatatlan :)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek! A minap csodáltam meg én is az említett blogon.

    VálaszTörlés
  9. Wow! How beautiful! I will have to try that!

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűségesek szokás szerint és az ízük is isteni lehetett /mert gondolom egy darab sincs már belőlük :)!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a kedves szavakat! Limara turbó tésztája igen jól működik, úgy hogy bátran alánlom kipróbálásra! :o)

    VálaszTörlés
  12. Azt a hét szentségit!!! Te fogsz engem a kísértésbe vinni! Annyira gyönyörűek,és kívánatosak ezek a margaréták! A mákot pedig imádom, megyek is innen mert nem fogok magamér jót állni :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten ments, a világért se! :o) Különben Te nagyon nagyon kitartó vagy úgy hogy bízok benned!

      Törlés
  13. Nagyon szépek lettek! Szinte sajnálnám is megenni, annyira gyönyörű! Egyébként nagy mákrajongók vagyunk mi is.

    VálaszTörlés
  14. Édesek és szépségesek! (Láttam már ezt a formázást egy videón nemrég, én is készítek hasonlót sütni.) :)

    VálaszTörlés
  15. Ez igen:) Nem győzöm csodálni a fotóidat:) Jajj, ha én így tudnék fényképezni:) És pesze ilyen szép sütitb sütni:)

    VálaszTörlés
  16. Csiperke!

    Simán elpusztították, minden gond nélkül. Én is bevágtam belőle kettőt! :o) Köszi!ű

    Gabriella!

    Ki kell próbálnod, szeretni fogod. Én is élveztem készíteni! :o)

    Kati!

    Sok gyakorlás kell a fotózáshoz és nézegetni jó fotós oldalakat! Onnan lehet tudományt ellesni... Köszi! :o)

    VálaszTörlés
  17. Jajj, hát ez szép ez! :) És még mákos is. Nyamm!

    VálaszTörlés
  18. Nagyon szépek, gyönyörűen formáztad őket, olyan szép egyformák még a kis szirmok is! :)

    VálaszTörlés
  19. Krisztikém, gratulálok! Gyönyörűek lettek a mini mákvirágok! :)

    VálaszTörlés
  20. Csodálatosak a margarétáid!! Nagyon izgat ez a recept, kifogom próbálni. Igaz nekem biztosan nem lesznek ilyen szépek a kalácskáim, mert te mestere vagy a kelt tésztáknak, na meg a megformázásuknak.

    VálaszTörlés
  21. Hogy ezt mér nem én találtam ki? Hát mert Te! Tényleg a kísértés felső foka. Jaj, de megéheztem! :-))

    VálaszTörlés
  22. Szia! Ez valami szuper! Ilyenkor a szívem szakad meg, mert a családom nem szereti a mákot..azért a receptedet begyűjtöm:-))és megköszönöm....meg a látványt is, mert már maga az egy élmény:-)
    Sok sikert neked:-)

    VálaszTörlés
  23. De jó! Igazán mutatósak, a mák meg persze vitathatalanul király!

    VálaszTörlés
  24. Winebeershoot, Hannka, Bilonka!

    Köszönöm, kedvesek vagytok! :o)

    Gizi!

    Miért ne sikerülne...Ügyes vagy te is! :o)

    Gionatta!

    Sajnos nem én találtam ki, de jó volt formázgatni! :o)

    Sz. Marika!

    Ha nem szeretik a mákot, akkor dióval, vagy gesztenyével is működik. A kettőből csak szeretik valamelyiket... Köszi! :o)

    Anazar!

    Köszönöm! :o)

    VálaszTörlés
  25. Na, még jó hogy ezt a gyönyörüséget megláttam, aztán el tünök mert már alig tudom a szemeimet nyitva tartani...legalább fél órát töltöttem itt nálad, a finom recepteidet olvasgatni, de ez a margaréta mákos finomság el büvölt teljesen. Nagyon de nagyon ügyes vagy a finom kelt tésztákkal és a készitéseivel!
    Mi is szeretjük a mákos dolgokat de itt nehezen lehet kapni mákot, csak kicsi mennyiségben, disznek...kb. kenyér tetejére. Máskülömben ugy kell megrendelni, mert nem is árulják a szupermarketban, csak talán valami specialista marketben!

    A fotóid csodásak, mint mindig:)

    VálaszTörlés
  26. Róza!

    Köszönöm!

    Okki!

    Köszönöm Neked is!

    Elisabeth!

    Bajba lennék nálatok, hogy nincs mák. Főleg a párom aki rajong a gubáért...Itthon még dömping van belőle, főleg, hogy közeledik a Karácsony..
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  27. Nagyon, de nagyon szépen köszönöm a receptet. Osztatlan sikert aratott a család körében. Nem bírták abbahagyni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ludmilla!

      Nagyon örülök, hogy már van egy olyan visszajelzés is, hogy elkészítették, és ízlett is. Örülök, hogy sikered volt vele! Köszi! :o)

      Törlés
  28. Megsütöttem! Nagyon finom és mutatós csak egy baj van vele kevés lett:)
    Sebaj legközelebb dupla adagot készítek.Köszi a recptet

    VálaszTörlés
  29. Ma sütöttük meg ezt a receptet és isteni lett, kedvet is kaptunk hozzá, hogy diós verzióban is kipróbáljuk :)
    Szívesen mellékeltem volna egy képet róla, nem tudok.

    Köszönjük ezt a remek receptet. :)

    VálaszTörlés
  30. Mi nem szeretjük a mákot, de dióval, sürü szilvalekvárral, sürü narancslekvárral, házi nutellával, lecsóval, camemberrel, sonkával, parizerrel és füszeres tömlös sajttaj is finom volt. Sajnos képeket nem tudok mellékelni, mert nincs fényképezögépem. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés