"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 24., hétfő

~ HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA ~






Most csak egyetlen fotót tudok feltenni a bejegyzéshez, bár tőlem ez nem megszokott... Imádok fotózni, de ezt a képet csak azért lőttem, mert nagyon tetszett a végeredmény. Közben azzal szembesültem, hogy bizony nincs is posztja a blogomban a tepertős pogácsának. Micsoda mulasztás! Hiszen ez egy hungarikum! Úgy éreztem máris pótolnom kell ezt az elmaradást. Nem tudom, de szerintem nincs is olyan felnőtt ember Magyarországon, aki ne szeretné ezt az ízvilágú, elég ütős pogácsát... Mi jó borsosan szeretjük, már-már baromi csípős formában. Szóval ha sütök, akkor biztos megborul a borstartó a kezemben... Imádjuk! Itt egy szuper recept. Ha betartjuk a kötelező "hajtogatás-pihentetés" lépéseket, akkor bizton állítom, hogy felejthetetlen ízekkel és látvánnyal fogunk gazdagabbak lenni...


Hozzávalók: 50 dkg átszitált liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott kávéskanál bors, 3 kanál zsír, 2 dl tejföl, 2 kanál fehér bor, 40 dkg tepertő. Lekenéshez: 1 tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral ízesített tejben. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a zsírt, a bort, a sót és az őrölt fekete borsot. Közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó a tészta állaga, ha már elválik az edény falától. Liszttel meghintjük a kész tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, addig a tepertőt ledaráljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kikeverjük. Aki szereti, tehet bele egy kevés mustárt is. Mikor a tészta megkelt, lisztezett lapon kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a tepertőkrémmel. Képzeletben elosztjuk a tésztát 3 részre, majd a felénk eső alsó részt a közepére hajtjuk, a felső részét pedig ráhajtjuk. Ez után a tésztacsíkot S alakba hajtjuk meg. Egy konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk kb. 20-25 percet. Ezt a nyújtást-hajtogatást még 2 x ismételjük meg. Közben kinyújtásnál még borsozhatjuk, ha valaki borsosabban szereti. Mikor megvolt az utolsó kelesztés is, akkor a tésztát 1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel bordázzuk a tetejét, majd egy közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kész pogácsákat és a felvert tojással lekenjük őket. A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra, majd betesszük a pogácsákat sülni. Kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson kihűtjük, majd tálaljuk.






1 megjegyzés:

  1. Kriszti, ezen az egy fotón is jól látszik, hogy mennyire csodás ez a pogácsa, én is élek-halok érte. Nagyon megkívántam, annyira guszták.

    VálaszTörlés