"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 9., vasárnap

~ CSIRKEROLÁD LECSÓS MÁRTÁSBAN ~













Lecsót szinte egész nyáron főztem. Mindenki nagyon kedveli, még a kislányom is. Hol benne főtt egész tojással, hol párolt rizzsel, hol pedig csirkemellel készítettem. Most is azzal készült, de egy kis csavarral... Lehetne úgy is nevezni, hogy Lecsó újragondolva, de maradok inkább a recept címénél: rolád, mártásban... A selymes paprikakrémben megbújó rolád, nagyon finom, főleg, hogy füstölt sonka és sajt is került a közepébe. Kissé csípősre sikeredett, de ettől azért elfogyott az egész. Tarhonyával tálaltam.


Hozzávalók 2-3 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 5 dkg vékonyra szeletelt füstölt, nyers sonka, 5 dkg Trappista sajt, só, őrölt bors. Lecsós mártáshoz: 1 fej hagyma, 4 db. paprika, 2 db. paradicsom, 1 kiskanál sűrített paradicsom, só, bors, pirospaprika, 1 kiskanál étkezési keményítő, kevés petrezselyem.


A csirkemellet lapjában kettévágjuk, de nem vágjuk végig, így kinyithatjuk majd mint egy könyvet. Így teszünk a másik hússal is. A két nyitott hússzeletet egymás mellé tesszük egy fóliára és óvatosan, vékonyra kiklopfoljuk. Így kapunk majd egy hatalmas hússzeletet. A húst sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük először a sonka szeleteket, utána meg a sajtot is.



 Szorosan feltekerjük, félbevágjuk a tekercset és sonkaszerűen megkötözzük őket egy zsineggel. 




Utána egy lábosba kevés olajat forrósítunk és megdinszteljük rajta az aprított hagymát. Ha üvegesre párolódott a hagyma, rákarikázzuk a paprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük a lecsót a sűrített paradicsommal, sóval, fűszerpaprikával és borssal. Felöntjük egy bögre vízzel és beletesszük az előzőleg elkészített húsroládot. 

 



 Lefedve, lassú tűzön megfőzzük az ételt. Mikor megfőtt, kivesszük a lecsóból a húst, eltávolítjuk róla a zsineget, ferdén felszeleteljük és melegen tartjuk. A lecsót botmixerrel pürésítjük és behabarjuk egy kevéske vízben elkevert keményítővel. Beforraljuk és máris tálalhatjuk az ételt. A párolt tarhonyára merjük a szószt és a tetejére ültetjük a hústekercseket. Petrezselyemmel megszórva díszítjük. Jó étvágyat!





1 megjegyzés: