"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. október 19., szerda

~ BBQ HÚSGOLYÓ KUSZKUSSZAL ~












Szeretek darált húsból főzni, mert számtalan módon lehet ízesíteni és tálalni. Néha nem árt elrugaszkodni a fasírttól és megkóstolni különböző ízvilágú húsgolyókat. Még finomabb lesz, ha keverjük a disznóhúst marhahússal, esetleg birkával, bár ez utóbbi nekem nem túlságosan a kedvencem, de ízlése válogatja... Szóval ez a mostani recept, tipikus amerikai nehéz bombázó. Jó csípős és fűszeres, egy kis füstös ízű beütéssel. Igazi pasis kaja. Kuszkusszal vagy burgonyapürével tálalhatjuk, de megállja a helyét egy jókora hamburger zsemlében is sok salátával, sajtszelettel és paradicsomkarikákkal...


Hozzávalók: 25-25 dkg sertés illetve marha darált hús, 1 kisebb fej vöröshagyma, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 1 tojás, 1/2 csokor petrezselyem, 1 kanálka só, 1 kanálka chili por, 1 csésze zsemlemorzsa. Mártás: 1 csésze barbeque szósz, 2-3 kanál chili szósz, 1 evőkanál ketchup, 1 csésze vörösbor, 1/2 csésze víz, 1 csapott kanál étkezési keményítő, 1/2 citrom leve, kevés só, 1 csipet barna cukor. Továbbá: petrezselyemzöld.


A szalonnát és a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd késes aprítóban krémesre zúzzuk. A darált húsokat egy tálba tesszük, beleütjük a tojás, majd hozzáadjuk a szalonnás hagymapépet, a zsemlemorzsát, a vágott petrezselymet, a chili port és ízlés szerint sót. Fakanállal alaposan kikeverjük. A húsmasszából vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk. 




Egy vas serpenyőben kevés olajat forrósítunk majd közepes lángon néha megrázogatva az edényt, lepirítjuk a gombócokat. 




Míg pirulnak a húsgolyók, addig kikeverjük a mártás alapját. A mártás hozzávalóit kimérjük, majd egy tálkában habverővel simára keverjük. Mikor a hús lepirult és megpuhult, ráöntjük a mártást és beforraljuk vele. Akkor jó a mártás, ha szép sötét színű és sűrű, krémes. A szaftos húsgombócokat vágott petrezselyemmel megszórjuk és parmezános kuszkusszal tálaljuk.






1 megjegyzés: