"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. május 19., szerda

~ OMLÓS MÁKOS PITE ~

 

 

 


 

 

 



 

Olyan rég sütöttem már mákos sütemény... Éppen itt volt már az ideje. Találtam a neten egy receptet, az Egyszerű Gyors receptek oldalon, ami annyira könnyűnek és egyszerűnek tűnt, hogy máris lecsaptam rá. Gondoltam, ezt biztos megsütöm majd a napokban. Így is történt. Nagyon finom mákos pite lett belőle. Bátran ajánlom megkóstolni. 


Hozzávalók a tésztához: 300 gr. liszt, 120 gr. zsír, 3 evőkanál tejföl, 1 kanál cukor, 1 csipet só. Töltelék: 300 gr. tej, 50 gr. búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 200 gr. darált mák, 150 gr. porcukor, 2 tojás, 1 Bio citrom reszelt héja. Továbbá: kenéshez baracklekvár, szóráshoz porcukor. 


Első lépésben a tölteléket készítjük el. A tejben megfőzzük a búzadarát, belekeverjük a mákot és hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan a tojások keményre vert habját is. Félre tesszük, amíg begyúrjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral, a cukorral és a tejföllel. Elfelezzük a tésztát. A felét kinyújtjuk, majd egy alaposan kizsírozott tepsibe / 20 x 30 cm /fektetjük, tetejét vékonyan megkenjük pár kanál baracklekvárral. Erre kenjük az elkészített tölteléket, majd ráfektetjük a második kinyújtott tésztalapot is. Tetejét villával meg szurkáljuk, hogy a gőzök majd távozni tudjanak. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon, 35-40 perc alatt világosra megsütjük a süteményt. Mikor teljesen kihűlt, kockákra felvágjuk, tetejét megszórjuk porcukorral és úgy kínáljuk. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése