"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. május 28., péntek

~ MILLEFEUILLE ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Megint egy "bakancslistás" recept. A Millefouille / ejtsd: millföj.../, a franciák legszexisebb süteménye. Légiesen könnyed, izgalmasan roppanós és selymesen krémes. Na, hát ezért szexi. Nem mellesleg nagyon hasonlítják a mi krémesünkhöz, ami nem véletlen, hiszen nagyon hasonlóak egymáshoz. Az első feljegyzett receptúra 1651-ből származik, amit egy francia szakácskönyv rejtegetett. Állítólag Napóleon kedvenc süteménye volt... Ha valóban finom és friss leveles tésztából szeretnénk legyártani ezt a finomságot, akkor igencsak bele kell áldoznunk egy délelőttöt, hiszen a vajastészta hajtogatása, pihentetése, hűtése nem éppen nyúlfarknyi feladat. Viszont összehasonlíthatatlan a bolti leveles tészta állagával. Én beáldoztam. Az eredmény pedig... te jó ég! Bűnre csábító... Nos, ha te nem szeretnél bíbelődni a vajas tésztával, akkor a legjobb hozzá a friss / nem fagyasztott /, bolti tészta, de a krémet pedig igenis meg kell hozzá főzni. Ne gyalázzuk meg ezt a csodát holmi féle "porral- gyorsan" zacskós krémmel.


Hozzávalók a tésztához: 160 gr. liszt, 80 gr. hideg vaj, 100 gr. víz, 1 csipet só. Krémhez: 500 ml. tej, 100 gr. cukor, 4 tojás sárgája, 25gr. liszt, 25 gr. kukorica keményítő, 1 teáskanál vanília esszencia vagy 1 vanília kikapart magja, 1 csipet só, 100 ml. tejszín. Továbbá: 300 gr. friss málna, porcukor.
 
 
Először a tésztát készítjük el. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, majd késsel addig vagdossuk, amíg morzsalékos lesz az egész. Ez után mehet bele a hideg víz, amiben feloldottuk a sót. Nagyjából összeállítjuk a tésztát, majd fóliára tesszük, becsomagoljuk és úgy nyújtjuk ki téglalap alakúra kb. 12x20 cm-es nagyságra. Ez után mehet a mélyhűtőbe kb. 20-25 percre. Mikor lehűlt a tészta, lisztezett  felületen 12 x 40cm-es csíkra nyújtjuk ki, majd S alakban hajtogatjuk. Ismét csomagolás, ismét hűtés. Ezt kétszer ismételjük. Ez fontos mozzanat, hogy a tészta, finom roppanós és leveles legyen. Mikor elkészült a tészta, enyhén lisztezett lapon kb. 30 x 35 cm-es lappá kinyújtjuk és átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Sütőpapírral befedjük és ráillesztünk egy másik tepsit, hogy a súlya alatt süljön majd meg a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 C°-fokra és megsütjük a tésztát benne kb. 20 perc alatt. Szép pirosnak, ropogósnak kell lennie. Sütés után kihűtjük, majd először keresztben félbe, utána pedig kb. 3 ujjnyi szeletekre vágjuk fel a tésztát. 4-5 süti jön ki belőle. Míg sül és hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet is. A tojásokat szétválasztjuk, a tejet felmelegítjük a vaníliával és a csipet sóval. A sárgájákhoz adjuk a cukrot és habverővel jól felhabosítjuk. Ez után állandóan kevergetve hozzáfolyatjuk a meleg tejet és csomómentesre kikeverjük az egészet. Feltesszük a tűzre és folytonos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Mikor elkészült, fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg és teljesen kihűtjük. A tejszínt habbá felverjük majd lazán a kihűlt krémbe keverjük. Szép sima legyen a krém. A krémet nyomózsákba töltjük és megtöltjük vele a lapokat. A krém közé tesszük a málnaszemeket. Egy sütemény három lapból kell, hogy álljon. Tálalásig behűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Mennyei!
 
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése