"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. január 20., vasárnap

~ SZALAGOS FÁNK ~
















Fánkszezonban egy jóravaló házi tündérnek illik fánkot sütni... Nem muszáj a legnehezebbel kezdeni, mint például ez a "szalagos", mert vannak ennél sokkal egyszerűbbek is, mint pl. a 10 perces vagy mondjuk a túrófánk. Ezekhez nem kell nagy rutin, még egy gyerek is könnyedén összedobhatja.Viszont a szalagos...., na ott azért lehetnek buktatók. Négy lényeges momentum amit szívesen elárulok nektek az az, hogy először is ne legyen a konyha huzatos, legyen a liszt átszitálva, ha tetszik, ha nem, a háromszori kelesztés alap, és a fedő alatt sütés is fontos... Nagyjából ennyi a trükkje, hogy tényleg szép "szalagos" legyen az a fánk. Mert ahogy anyukám mondotta vala..., a kelt tésztának lelke van. És tényleg. Ebből a mennyiségből 14 db. normál méretű fánk készült.


Hozzávalók: 45 dkg finom liszt, 2,5 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2 nagyobb tojás sárgája, 3 dkg olvasztott vaj, 1 csipet só. Sütéshez: 1 liter olaj. Tálaláshoz: Porcukor, baracklekvár.


A fele mennyiségű tejbe morzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukrot hozzátéve elkeverjük, majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a porcukrot, a csipet sót, valamint az olvasztott vajat. Hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nyilván akinek van dagasztógépe, annak ez a mozzanat sokkal egyszerűbb feladat lesz. A kidagasztott tészta tetejét enyhén belisztezzük, majd meleg helyre téve a tálat, a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett táblára borítjuk, finoman átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd konyharuhával letakarva, ismét megkelesztjük. 





Mikor megkelt ismét, ujjnyi vastagra kisodorjuk és elosztjuk a tésztát 14 darabra. 




Golyókat formálunk belőlük, majd ismét letakarva, megkelesztjük a golyókat. Kelesztés után gyengén tenyérrel ellapítjuk őket, majd az ujjbegyünkkel benyomjuk a közepüket.




 Egy nagyobb lábosba öntjük az olajat, majd felforrósítjuk. Ne égjen az olaj, mert akkor hamar fog sülni a fánk, és nyers marad majd a közepe. A fánkokat a lyukas felükkel lefelé tesszük az olajba, majd lefedjük a lábast a fedővel. Mikor szép aranyszínű a fánkok alja, megfordítjuk őket, és már fedő nélkül sütjük őket készre. Sütés után, konyhai papírtörlőre szedjük őket. Porcukorral meghintve, házi baracklekvárral frissen tálaljuk.






4 megjegyzés:

  1. Nahát Kriszti - ezek csodálatosak, és biztosan nagyon finomak is! Annyira gusztusosak, hogy szívesen beleharapnék legalább egybe! Pont vasárnap nem néztem meg a blogodat, de akár hiszed, akár nem, talán szombaton gondoltam rá, hogy megbeszélem anyukámmal (mert ő és apu is nagyon szeretik), hogy sütni kellene valamiféle fánkot. Én ilyen szépeket még sohasem tudtam sütni, igaz az enyémek is finomak voltak és át is sültek, de most megpróbálom a te recepted és tanácsaid alapján, hátha jobban sikerül. Köszönettel: Bakonyiné Ibolya

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom és könnyű lett igaz a szalag hiányzott róla de ez volt életem első fánkja lefotózni nem volt időm mert elfogyott

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy sikerült és hogy ilyen gyorsan el is fogyott. Köszönöm a visszajelzést!

    VálaszTörlés
  4. Elkészítettem nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés