"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. január 13., vasárnap

~ OPERA TORTA ~














Nem a klasszikus változat, de igyekeztem olyan receptet közreadni, ami nem annyira macerás és könnyebben el lehet készíteni. Alapjába véve nem az a " dobjunk össze gyorsan valamit " sütemény. A klasszikus változat krémje vajjal készül, no ez lett kiiktatva, hogy könnyebb legyen és a helyére mascarpone került. Brutál finom sütemény a kávé erős ízével. A tetejére nem került csokoládémáz, ettől sem lett klasszikus. Azt gondolom, egyszer érdemes megsütni... Nem hatalmas adag, összesen 8 szelet lesz belőle.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás fehérje, 90 gr. cukor, 1 egész tojás, 40 gr. őrölt mandula, 25 gr. liszt. Krémhez: 2 tojás sárgája, 20 ml víz, 30 gr. cukor, 250 gr mascarpone, 4 gr. instant kávé, 2 evőkanál rum. Csokoládé krémhez: 80 gr. ét csokoládé, 1/2 dl tejszín. Kávé sziruphoz: 50 ml forró víz, 35 gr. instant kávé, 1 evőkanál cukor. Szóráshoz: 1 evőkanál keserű kakaópor.


Első lépésben a piskótát készítjük el. Két tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá felverjük 50 gr. cukorral. Félre tesszük. Egy másik tálba beleszitáljuk a mandulát és a maradék 40 gr. cukrot. Hozzáadjuk az egész tojást és kikeverjük az egészet. A felvert tojáshabot óvatosan hozzáforgatjuk a mandulás alaphoz, majd a végén beleszitáljuk a lisztet. Óvatosan kikeverjük az egészet, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire kikenjük a piskótamasszát kb. 20x30 cm-es téglalap alakban. Előmelegített sütőben, 200 °C-fokon, 7-8 perc alatt világosra kisütjük. A megsült piskótát rácson kihűtjük. Míg sül a piskóta, addig elkészítjük a kávés krémet és a csokoládé krémet. A tojások sárgáját tálba tesszük, habverővel elkeverjük, majd felfőzzük a cukorszirupot. Egy kis serpenyőbe öntjük a vizet, hozzászórjuk a cukrot és addig főzzük míg a cukor elolvad benne és felhabzik. Ezt a forró szirupot az elektromos habverővel a sárgájákhoz keverjük. Addig keverjük míg szépen kifehéredik a tojáshab. Ez után kikeverjük az instant kávét a rummal. A mascarponét hozzákeverjük a tojáshabhoz a kávésziruppal együtt. Habos krémnek kell lennie. Jöhet a csokoládékrém. A csokoládét darabokra tördeljük és leöntjük a felforrósított tejszínnel. Kevergetve felolvasztjuk benne a csokit, majd krémet keverünk belőle. A torta összeállítása: a piskótát keresztben 3 lapra vágjuk. Kikeverjük a kávészirupot / 50 ml forró víz, 35 gr. instant kávé, 1 evőkanál cukor /, amivel a piskóta lapokat fogjuk ecsettel átkenni. Az alsó piskóta lapra kenjük az 1/3 kávés krémet, erre jön az 1/3 csokoládé krém, ez után ismét piskóta lap, kávékrém, csokoládé krém és még egyszer megismételjük ezt. A kész tortát 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára hidegre tesszük. Tálaláskor megszórjuk a torta tetejét keserű kakaóporral, majd 8 szeletre felvágjuk. Nem nagy mennyiség, de egy szelet bőven elég egy személynek. Természetesen ha többen lennék erre a nagyszerű süteményre, akkor a mennyiséget duplázni kell. Remélem érthető volt...








1 megjegyzés:

  1. Hú Kriszti, annyira örülök, hogy megjöttél! Minden nap benézek ám hozzád! Nagyon guszta ez a torta, régebben nagyon szerettem a kávés sütiket, de ahogy öregszem, már nem annyira... de lehet, hogy csokival-kakaóval megcsinálom. Kávét ugyan iszok, de csak nagyon gyengét, és nem minden nap. A férjem a kávét sem szereti, soha nem is ivott (egyszer-kétszer megkóstolta, de nem ízlett neki), ezért a kávés sütiket sem szereti. Azért köszi, hogy közreadtad, nagyon-nagyon örülök mindig, ha új recepttel jössz! Üdvözlettel: Bakonyiné Ibolya

    VálaszTörlés