"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. június 24., hétfő

CSÚSZTATOTT PALACSINTA














Annyi féle palacsinta recept van már fent a blogomon édes és sós változatban, és csak
most vettem észre, hogy ezt a sűrűn készített csúsztatottat, még nem írtam le az utókornak... Itt volt az ideje pótolni a hiányosságot. Szóval ma, eszembe jutott és rögvest meg is kívántam. Meg sem kérdeztem az itthoniakat, jó lesz-e, mert úgy is tudtam, hogy nem fog ágálni ellene senki sem... Így is volt. Szeretik, azon nyomban melegében. A tölteléke sokféle képen variálható, van aki dióval, vagy csokoládéval készíti, én maradok a kétféle lekvárnál és a máknál...


Hozzávalók: 6 tojás, 35 dkg liszt, 6 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. Töltelék: darált cukros mák, meggy illetve baracklekvár. Tálaláshoz: csokiöntet.


A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd adagokban hozzákeverjük a tejet, az olvasztott vajat és az átszitált lisztet. A végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. De vigyázzunk, ne törjük össze, akkor jó, ha a hab vastagon úszik a massza tetején. Felforrósítunk egy palacsintasütőt, alaposan beolajozzuk, majd merőkanállal egyenként kisütjük a palacsintákat. Nem kell őket megfordítani, hanem majdnem átsült állapotukban, átcsúsztatjuk őket egy tálra. Felváltva töltjük meg a palacsinta rétegeket: mák-meggylekvár-mák-baracklekvár... Addig sütjük, amíg elfogy a tészta, és már csak egy maradt hátra. Az utolsó palacsintát pedig megfordítva tesszük a torony tetejére. Csokoládémártással leöntve, melegen tálaljuk.











Illéskrisz Konyhája



13 megjegyzés:

  1. Ó, szemet gyönyörködtető, gyomrot izgató :)

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép! Én is most tettem fel egyet! Micsoda egybeesés! :-))

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű:) Nekem ugyan mindegy mi a tölteléke, főleg, ha más süti meg nekem:) Ilyen még nem fordult elő, de hátha:)

    VálaszTörlés
  4. Kriszti, ha már csúsztatott palacsinta, nem csúsztatnád ide azt a szép szeletkét. Pazar!

    VálaszTörlés
  5. Látom te is a palacsintát választottad amint kicsit lehűlt a levegő, istenien néz ki nagyon, bár nekem is szinte mindegy mivel van töltve, bármivel jöhet:-))))

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos és igen kívánatos a palacsintád!!!
    Kérlek nézzél be hozzám, szeretnélek meghívni a "Fő az egészség" játékra.

    VálaszTörlés
  7. Kimondottan gyonyoruseges...csorog a nyalam! Hogy milyen szenzacios, legalabb szaz lapbol all, ha, ha!

    Most ekezet nelkul muszaj hogy irjak. A lanyomeknal vagyok a kutyuskakra vigyazni, mig haza nem jonnek a vejem szuleitol Olaszorszagbol, ahol en is voltam.

    VálaszTörlés
  8. Igazán csúsztathattál volna belőle nekem is egy szeletet! :o) Imádom!!!

    VálaszTörlés
  9. Csodás palacsinta,csodásan fotózva :) Mi is nagyon szeretjük mindenféle formában!

    VálaszTörlés
  10. kedves Mindenki!

    Köszönöm a hozzászólásokat! Gondolom a palacsintát mindenki szereti, ezért írtam be a blogba ezt a formáját is... :o)

    VálaszTörlés
  11. Isteni finom lett, köszi a receptet :)!

    VálaszTörlés