"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. október 12., csütörtök

~ TÖRÖK CSIRKÉS CSORBA ~

 



















Ősszel és télen nagyon sokszor főzök, tartalmas zöldséges leveseket. Legyen akár az krémleves vagy húsos telefazék. Nincs is jobb annál, mikor az ember munkából hazaérve, a meleg lakásban bekuckózva el nem kanalazgat egy forró tál, melengető levest. Nem csak jól esik, hanem belülről is felmelegít és jóllakat. Ez a török krémleves, kitűnő példája ennek. Zöldséges, húsos és pikáns. Nagyszerű és zseniális. Kóstold meg és élvezd a selymesen krémes levest! 


Hozzávalók 4 személyre: 350 gr. friss csirkemell filé, 2 db. sárgarépa, 1 db. fehérépa, 2 db. nagyobb sárga burgonya, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db. nagyobb paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanálsó, 1 teáskanál fűszerpaprika, ízlés szerint chili pehely / opcionális /, 1/2 citrom leve, 1 csapott evőkanál mustár, 1 csipet cukor, 1/2 csokor vágott petrezselyemzöld, 1,5 l víz. Tálaláshoz: pirított császárzsemle szeletetek, pár csepp olíva olaj.


A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és felkaikázzuk. A csirkemellet nagyobb darabkákra felvágjuk. A lábosba szórjuk a zöldségeket, rádobjuk a húst, majd sózzuk, paprikázzuk és ráöntjük az olajat és a vizet. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul benne minden. Mikor elkészült, a húst kiszedjük egy tányérra és két villával szálasra széttépkedjük. A levest botmixerrel krémesre mixeljük. A végén ízesítjük a levest a citrommal, a mustárral és a csipet cukorral. Végezetül mehet bele a szálasra tépkedett csirkehús és a vágott petrezselyem is. Tálaláskor olíva olajat csepegtetük rá és forrón tálaljuk, a pirított zsemleszeletekel. Élvezd! Baromi finom!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése