"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. november 11., szombat

~ KIJEVI KRÉMES ~

 






















 Nagyon rég sütöttem tepsis süteményt, ezért éppen itt volt már az ideje. Ezt a krémest már régóta terveztem megsütni, de valahogy ez idáig váratott magára. Ez olyan régimódi nagymama féle sütemény. A lapokat külön kell megsütni tepsi hátán, erre csak a mamák voltak képesek, ennyit macerálni a konyhában. Végül is megéri a fáradtságot, mert baromi finom sütemény, tele pirult dióval és puha, selymes vanília krémmel. Pihentetni muszáj, ezért is kissé hosszadalmas, mire élvezhetjük az ízeit. Süsd meg, megéri! Ünnepi desszert, főleg, hogy most közeleg az év vége.


Hozzávalók a tésztához: 400 gr. liszt, 120 gr. porcukor, 80 gr. tea vaj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 4 tojás sárgája, 1/2 pohár tej. Továbbá: 5 tojás fehérje, 120 gr. porcukor, 250 gr. vágott dió. Kém: 500 ml. tej, 5 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 200 gr. puha vaj, 120 gr. porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva, 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt, 3 részre osztjuk a tésztát és egyenként kb. 20x30 cm-es lapokká nyújtjuk ki lisztezett zsírpapíron. A tojásfehérjéket habbá verjük a porcukorral, majd kiadagolva 3 részre, rákenjük a nyers tésztalapokra, a vágott dióval pedig megszórjuk a habok tetejét. Egyenként megsütjük őket kb. 15 perc alatt 180 C°-fokos sütőben. A megsült, kész lapokat kihűtjük. Míg sülnek a tésztalapok, addig elkészítjük a krémet. A tejből, a lisztből és a tojás sárgájából sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral majd a főzött krémmel kikeverjük. Nincs más hátra, mint a sütemény összeállítása. Veszünk egy diós lapot, rákenjük a krém felét, majd jöhet rá egy diós lap és a krém másik fele. A végén rá illesztjük a harmadik lapot is, és kissé lenyomkodjuk a süteményt. Le fóliázzuk és 5-6 órára, vagy egy egész éjszakára pihenni tesszük. Másnapra átpuhul és mennyei finom lesz. Hosszúkás szeletekre felvágva, porcukorral meghintve tálaljuk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése