"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. november 19., vasárnap

~ SPENÓTOS MINI PALACSINTA ~

 





















A kolléganómtől kaptam frissen szedett spenótot. Én nagyon szeretem, így nem is volt kérdés, hogy valami nagyon finomat készítek belőle. A spenótfőzelék elég elcsépelt étel, bár én imádom, de sokkal több étel is készülhet belőle. Tésztába gyúrva zöld metélt készülhet, de mehet lasagneba, palacsintába, töltelékbe, vagy netán ha nagyon merészek lennénk, akár piskótába is. Most palacsinta lett belőle. Nagyon finom és különleges. Fő vagy előételként is remek fogás.



Hozzávalók: 350 gr. friss spenót, 2 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió. Továbbá: reszelt parmezán sajt, 1 marék pirított, vágott dió.


A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, öt perc alatt készre főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Elfelezzük a párolt spenótot, az egyik felét kevés tejjel botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a palacsinta tésztájához. A palacsintához tálba tesszük a tojásokat majd a tejjel, a vízzel és a csipet sóval felkeverjük. Lassanként hozzákeverjük a lisztet és a pürésített spenótot. Ebből a tésztából 10-12 cm átmérőjű palacsintákat sütünk ki. Ha végeztünk a sütéssel, a palacsintákat letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Ezután elkészítjük a besamel krémet. Olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát és felöntjük a tejjel, majd állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Mikor besűrűsödött, hozzáadjuk a maradék spenótot és botmixerrel az egészet krémesre keverjük. A palacsintákat a krémmel felváltva lerakjuk egy tányérra. Személyenként 4-5 db. legyen a tányéron. A kész palacsinta tornyok tetejére krém, valamint reszelt parmezán és pirított dió kerül. Melegen tálaljuk. Kiváló elő étel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése