Nem tudtam más nevet adni a levesemnek, mint hogy LILALÉ... Lehet kicsit meghökkentő, de amikor a fiam felemelte a lábas fedelét és belenézett, rögtön azt kérdezte: "Mi ez a lila lé?!..., nem tudtam már máshogy elnevezni. Szóval ez a lila lé nem más, mint, lila káposzta krémleves burgonyával. Hát nem csodálatos a színe? Rögtön beleszerettem. És még az íze is finom, selymes és krémes. És különben is, így tavasz kezdetén kellenek a vitaminok. A káposztában pedig sok van. Persze legjobb lenne, ha nyersen ennénk, de a lila káposzta elég markáns ízvilággal bír, így ízesítés nélkül nehéz lenne elfogyasztani.
Hozzávalók: 1/2 fej kisebb lila káposzta, 2-3 szem közepes burgonya, 2 dl. főző tejszín, só, 1/2 citrom leve, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő.
A káposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, majd vékony szálasra megvágjuk. A burgonyát meghámozzuk, majd felszeleteljük. Egy lábosba szórjuk a káposztát, hozzáadjuk a burgonyát majd felöntjük kb. 1.5 l vízzel. Megsózzuk, majd felforraljuk. Lassú tűzön puhára pároljuk. Míg fő a káposzta, addig a tejszínben elkeverjük az étkezési keményítőt. Mikor megpuhult a káposzta, botmixerrel pürésítjük az egészet és behabarjuk a tejszínnel a levest. Sóval, citromlével ízesítjük és egyet forralunk rajta. Forrón tálaljuk.
Illéskrisz Konyhája
Nekem tetszik ez a "lila lé" a képeken és recept alapján egyaránt. :) Na és a fotóid... most u.olyan gyönyörűségesek, melyeket már megszokhattam Tőled. ;-)
VálaszTörlésNekem is tetszik:) Majdnem olyan, mint a Hitchcock fogadása, ahol még jobban ledöbbentek a vendégek, ugyanis minden étel kék színű volt!
VálaszTörlésGyönyörű színe van. Dinsztelve nagyon szeretem a lila káposztát,akkor így miért ne le? Pláné,ha ilyen gusztán van tálalva. :)
VálaszTörlésGyönyörűséges! Eddig leginkább csak párolt káposztát készítettem belőle, de ez egy újabb ötlet a felhasználásra. Van is a hűtőmben egy szép nagy fej lilakáposzta, rögtön ki is próbálom. Az íze is biztosan re-mek-mek.
VálaszTörlésA színe elvarázsolt! Gyönyörű lett! (:
VálaszTörlésAztaa! Akár tojást is lehetne festeni benne :)
VálaszTörlésCsodás színe van, komolyan nem tudtam volna kitalálni, hogy káposzta. :-)
VálaszTörlésGyönyörűűűűséges színe van!A fotókról már nem is beszélve.A tányérok meseszépek!Hol vetted őket?
VálaszTörlésHát!! Elállt a szavam! Nagyon szép! Kiváncsi lennék a fiúk mit szólnának hozzá ha ilyen szép csajos kaját tennék elébük :D Lehet teszek majd egy próbát...
VálaszTörlésAnnyira szép a kép hogy teljesen elaléltam , lila a kedvenc színem. Aztán jöttem rá hogy ez nem csak dekoráció hanem leves. A levest elképzelni sem tudom hogy milyen, de a látvány csodás!!
VálaszTörlésHát ez valami nagyon izgalmas. És megoldottad a gondomat, mit is csináljak a fél fej lila káposztámmal, mert az egyik felét már elfogyasztottuk párolva. Még maradék házi tejszínem is van. Ez lesz a vacsoránk! Köszönet érte!!! :-))
VálaszTörlésGyakran főzök káposztalevest, a lila képoszta a téli natúr salátám egyik alapja, de ez a lilalé valami csoda:) Pont itt van 1/2 fej lilakáposzta, annyira beleszerettem a leves színébe, hogy nem az olasz fokhagymalevest főzöm meg, hanem a "lilalét". Úgy látom a hozzászólásokból, ma több helyen is ilyen készül. A káposztának úgy emlékszem jót tesz a főzés,a banne lévő aszkorbigén tartalom, hő hatására C-vitamínná alakul, és az emésztő rendszer is könnyebben fel tudja törni a rotokat. Persze nyersen is nagyon egészséges:)
VálaszTörlésMeseszép a színe:) A lilakáposztát nagyon szeretjük, miért ne lenne jó levesnek is? Olyan szép, hogy csak ülnék felette és nézném:)
VálaszTörlésGabriella! Köszi, kedves vagy!
VálaszTörlésMárti! Erről nem is hallottam, utána nézek! Köszi!
Aleda! Mikor főtt, nem gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni, nekem bejött!:o)
Nea! Tényleg remek-mek-mek! :o)
Isabella! Köszönöm!
Bors and Pepper! Miért is ne, nem csak a piros tojás az igazi... :o))
Katuci! Én is néztem volna, ha máshol látom...próbáld ki, nagyon finom!
Nelli! Köszönöm! A tányérokat a Cora-ban vettem. Még egy mélytányérra vágyom...
Tündi! Ha a fiúk szeretik a lila káposztát, akkor ízleni fog nekik is! :o)
Éva! Nekem nagyon ízlett, a színe pedig még jobban! köszi! :o)
Gionetta! Kíváncsi leszek, írd meg, hogy ízlett!
Krinsz! Tőled is várom, hogy ízlett! :o))
Trollanyu! Csak egy ideig néznéd, utána gyorsan bekanalaznád! Köszi! :o))
Csak állok és bámulok, csodaszép a tálalás, azok a tányérok, az összhang, minden, és nem utolsó sorban a leves:)
VálaszTörlésKriszti!
VálaszTörlésEz mesés!:) Ki KELL próbálni, már csak a színe miatt is!:)
sherpa
Csodaszép az egész!
VálaszTörlésKriszti, hogy neked micsoda ötleteid vannak, csak lesek!!! Még soha nem hallottam arról, hogy lila káposztából leves is készülhet. Csodálatos a színe, az ízét pedig csak elképzelni tudom, na persze addig, még én is meg nem főzöm.:)
VálaszTörlésAzon gondolkodtam, hogy ha van édes káposzta főzelék, akkor miért ne lehetne lila káposzta leves is...Nekem ízlett, én szeretem a káposztát, akármilyen formában.
TörlésÉn már megfőztem:) Valaki?
VálaszTörlésÉs? Nem ízlett?
TörlésNem akartam belinkelni a blogomat:) Szómiszó, volt mini eltévelyedés, de a másik fele jó lett. Kicsit főszeresebbre vettem.
TörlésAz őrölt köményen gondolkodtam, de nem akartam elmenni a párolt lila káposzta ízéig. Így maradt a só és a citromlé. Szerintem így a legjobb. Nekem nagyon bejött, de hát ízlések és pofonok, különbözőek...A képeid nagyon jók!
Törlés:) Finom, nekem is ízlik, és szerelmes vagyok a színébe:) Amiatt nem tudott tökéletes lenne, mert csak 1 kicsi krumpli volt fenn és lusta voltam lemenni a pincébe. Köszi a receptet és a vizuális élményt:)
TörlésKomolyan mondom keverni sem lehetne ennél szebb lilát, Te pedig ételből varázsoltál! Nagyon tetszik, fantasztikus vagy! :))
VálaszTörlésKati, Sherpa, Kriszta!
VálaszTörlésKöszönöm!:o)
Barbi!
Köszönöm! Tényleg szép a színe, a citromtól lett világosabb. :o))
Nagyon tavaszi:)Ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszi! :o)
TörlésNem ehhez a recepthez tartozik. A ha megnéznéd. Köszi Éva hajtogatott tejfölös pogácsa recepjéhez írtam egy kérdést,
VálaszTörlésÉva!
TörlésÍrtam választ! :o) De ide is leírom, nem kell már hűteni a hajtogatás között, elég ha a konyha pulton pihen letakarva... :o)
Állati jó színe van! :)))
VálaszTörlésDrága Kriszta! Megérkezett az ajándékod, köszönöm szépen! :)))
Nagyon szívesen, örülök, hogy sikeresen megérkezett! Használd egészséggel! :o)
TörlésSzia Kriszti! Lilalé megfőzve, élménybeszámoló a blogomon, sikere óriási volt. Sőt tovább vitte a fantáziám! :-) Köszi mégegyszer!
VálaszTörlésLáttam, olvastam! Szuper! :o)
VálaszTörlésNagyon jó a lé! :)
VálaszTörlésAz én gyermekeim viszont megszokták a színt, a kedvencük a lila burgonyából
készült burgonyapüré! Saját termesztésű burgonya, ha érdekel valakit írjon
a e.mail címemre: tdari@citromail.hu
bocsi: a cím rendesen: tdadri@citromail.hu
VálaszTörlés