"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. december 4., hétfő

~ FARMER ZSEMLE ~

 















Vasárnap reggel a legfinomabb reggeli egy frissen sült, ropogós zsemle. Szeretem az ilyen egyszerű recepteket, amiket nem kell agyon dagasztani, csak lazán összekeverni, letakarni és egyszer olajos kézzel átforgatni. Szerintem baromi egyszerű és nagyon finom. Tea vajjal, forró kakaóval, kávéval nagyon finom reggeli. 


Hozzávalók: 500 gr. liszt, 350 ml langyos víz, 8 gr. friss vagy 4 gr. száraz élesztő, 12 gr. só, 8 gr. cukor, 2-3 kanál olaj. 


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vizet, az élesztőt, a cukrot és nagyjából fakanállal kikeverjük. A sót csak ez után adjuk hozzá, hogy ne érintkezzen az élesztővel. Simára kidolgozzuk, majd olajozott jénai tálba tesszük. Lefóliázzuk, majd fél órát pihentetjük. Az idő letelte után, olajos kézzel áthajtogatjuk a tésztát majd megint letakarva, újabb félóra pihentetés következik. Pihenés után, vékonyan lisztezett lapra borítjuk a tésztát és téglalap alakúra, kézzel kihúzogatjuk. 8 részre felvágjuk és a négy sarkait összecsippentve zsemle alakra igazítjuk a tésztát, rusztikus formában. Egy konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük a zsemléket. Mikor megkeltek, lisztel meghintjük a tetejüket és mehetnek az előmelegített, 180 C°-fokos sütőbe sülni. Kb. 25 perc alatt szép barnára, ropogósra megsütjük őket. Frissen az igazi.
 
 
 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése