"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. október 2., hétfő

~ KELESZTÉS NÉLKÜLI GYORS KIFLI ~

 




















Reggel arra keltem, hogy nincs semmi kenyérféleség itthon a reggelihez. Enni pedig kell, főleg reggel. A közmondás is úgy tartja, hogy: - Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus... Megfogadva az ezeréves okosságot, ha nem is királyi reggelit, de egy tál ropogós, friss kiflit legyártottam napköszöntőnek. Abszolút kedvenc ez a recept, mert nincs kelesztés, várakozási idő és mégis remek péksütemény születik belőle szinte alig egy óra alatt. Érdemes megsütni, fogják szeretni az biztos. Tea vajjal, egy bögre tejjel a legjobb, de mézzel vagy felvágottakkal is tálalhatod. Íze pont olyan mint a boltosnak, de sokkal frissebb.


Hozzávalók 8 kiflihez: 500 gr. liszt, 250 ml, víz, 1/2 kocka friss élesztő, 2 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor. Kenéshez: tej.


A langyosvizet kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukrot beleszórjuk. Elkeverjük, letakarjuk és megvárjuk, míg felhabzik. Addig a lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd belemérjük az olajat is. Mikor az élesztő felfutott, azt is a liszthez adjuk, majd rugalmas, sima tésztát dagasztunk belőle. Ha van robotgépünk, hozzá sem kell nyúlni a tésztához. Mikor szép sima a tészta, és elválik az edény falától, gombócot formálunk belőle és megolajozzuk alul felül. Letakarjuk a tálat és tíz percre melegvízbe állítjuk addig, amíg a sütő előmelegszik. Mikor letelt az idő, a tésztát félcenti vastag kerek lappá nyújtjuk ki, elosztjuk 8 cikkre, majd egyenként nagy háromszögeket nyújtunk a tésztadarabokból. Szorosan feltekerjük, kifli formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. Kevés tejjel lekenjük a kiflik tetejét. Felmelegedett, 180 C°-fokos sütőben kb. 20-22 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük őket. Érdemes a sütő aljára egy fél pohár vizet önteni, hogy gőz legyen odabennt, mert akkor mégjobban felnő a sülő kifli. Sütés után, rácson hagyjuk őket kihűlni. Frissen kínáljuk. Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése