"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. október 8., vasárnap

~ SÜTŐTÖKÖS TÖK KALÁCS ~

 























 



Ősz van... Megint. Szeretem évszak. Csendes, langyos, színes, ízes. Végre itt vannak a tipikus őszi zöldségek és gyümölcsök. Alma, körte, szőlő, sütőtök, dió, mogyoró, gesztenye és társaik. Lehet sütni a pitéket, a kelt kalácsokat, a tököket és gesztenyét. Nem csodálatos?! Nincs is jobb egy finom kalács illatára ébredni, és elmajszolni egy bögre forró kávéval vagy kakaóval. Nálunk ma éppen ez történt. " Tökölődtem " egy kicsit a konyhában. Megérte... 


Hozzávalók 8 kalácskához: 300 gr. liszt, 100 ml langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 150 gr. sütőtökpüré, 1 tojás, 2 kanál barna cukor, 1 csipet só, 1 csipet fahéj, 1 evőkanál puha vaj.


Az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, amihez keverünk egy kávéskanál cukrot is. Megvárjuk amíg felfut. Addig a lisztet tálba szitáljuk, a tojást villával felkeverjük és a felét a liszthez adjuk. Mehet a liszthez még a sütőtökpüré, a cukor, a csipet só, a csipet fahéj és a felfutott élesztő is. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Mikor szép sima a tészta, a végén belegyúrjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Dagasztás után olajos kézzel tálba tesszük a tésztát és egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 8 egyenlő részre. Mindegyik tészta darabból gombócot készítünk. Veszünk 8 db. kb. 50 cm-es vékony pamut zsineget és jó vajas kézen áthúzzuk őket, majd tökszerűen bekötözzük a tésztagombócokat. A vajas zsinór nem fog belesülni a tsztába, így könnyedén el lehet majd távolítani a kalácsból.









Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a "tököket", majd letakarva még egy jó fél órát kelesztjük őket. Szépen megkelnek és zsinór feszülés miatt, felveszik a tök-formát. A megmaradt tojással lekenjük a "tököket" és mehetnek az előmelegített, 170 C°-fokos sütőbe sülni. Szép aranybarnára sütjük őket. Sütés után kihűtjük őket, majd ollóval átvágva a zsínórcsomókat alul és felül is, szépen óvatosan eltávolítjuk róluk a madzagokat. A közepükbe fahéj darabkákat szúrunk, szár gyanánt. Frissen tálaljuk vajjal, habos kávával vagy kakaóval. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése