Megint ősz lett... Szeretem ezt az évszakot. Kicsit észhez tér végre a természet a hőség után és kezdenek életre kelni a szomjas növények. Lassan itt a hazai alma és körte szüret is. Emlékszem, kislánykoromban minden ősszel mentünk almát szedni Anyával és Apával. Csak szaladgáltam a fák alatt piros arccal lelkesen, hogy itt meg itt sokkal szebbek és nagyobbak vannak, ide jöjjenek! De ők csak mosolyogtak és próbáltak csitítani, hogy mindenhol szépek, csak nyugton legyek végre már. Ó, azok friss, lédús finom almák és körték, ide érzem az ízüket. Az almák lekerültek a pincébe télire, a körtékből pedig Anya befőttet készített. Édes gyermekkor..., olyan visszasírós... De most jöjjön egy finom galett recept körtével...
Hozzávalók 4 személyre: 4 körte, 100 gr. puha vaj, 1 tojás, 20 gr. porcukor, 150 gr. liszt, 1 csipet só, 4 evőkanál barna cukor, 4 evőknál szeletelt mandula, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, kevés zsemlemorzsa. Tálaláshoz: porcukor.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojást felütjük, villával felkeverjük és ebből 20 grammot a cukros tojáshoz mérünk. Ez után mehet bele a liszt és a csipet só is. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd fóliába csomagolva, 20 percre a mélyhtőbe tesszük dermedni. A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, majd citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése