"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. szeptember 28., csütörtök

~ KÖRTÉS GALETTE ~

 



















Megint ősz lett... Szeretem ezt az évszakot. Kicsit észhez tér végre a természet a hőség után és kezdenek életre kelni a szomjas növények. Lassan itt a hazai alma és körte szüret is. Emlékszem, kislánykoromban minden ősszel mentünk almát szedni Anyával és Apával. Csak szaladgáltam a fák alatt piros arccal lelkesen, hogy itt meg itt sokkal szebbek és nagyobbak vannak, ide jöjjenek! De ők csak mosolyogtak és próbáltak csitítani, hogy mindenhol szépek, csak nyugton legyek végre már. Ó, azok friss, lédús finom almák és körték, ide érzem az ízüket. Az almák lekerültek a pincébe télire, a körtékből pedig Anya befőttet készített. Édes gyermekkor..., olyan visszasírós... De most jöjjön egy finom galett recept körtével...


Hozzávalók 4 személyre: 4 körte, 100 gr. puha vaj, 1 tojás, 20 gr. porcukor, 150 gr. liszt, 1 csipet só, 4 evőkanál barna cukor, 4 evőknál szeletelt mandula, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, kevés zsemlemorzsa. Tálaláshoz: porcukor.


A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a tojást felütjük, villával felkeverjük és ebből 20 grammot a cukros tojáshoz mérünk. Ez után mehet bele a liszt és a csipet só is. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd fóliába csomagolva, 20 percre a mélyhtőbe tesszük dermedni. A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, majd citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.




Amikor a tészta lehűlt, lisztezett lapon 4 részre osztjuk.




A részeket egyenként tenyérnyi kerek lapokká nyújtjuk ki. Veszünk 4 hőálló tálkát, vajjal kikenjük majd zsemlemorzsával meghintük a belsejüket és a kinyújtott tésztalapokat beleaplikáljuk. A tésztára szórun kevés zsemlemorzsát még, hogy a körte levét felszívja majd. Az alaposan lecsepegtetett körtét elosztjuk benne.






A körtékre vaníliás és barna cukrot szórunk. 




A maradék tojással lekenjük a tészta széleket, majd mandulát teszünk a tetejükre.





Előmelegített sütőben, 175 C°-fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük a galetteket. Sütés után rácsra tesszük, majd langyosra hűtjük. Ez után vesszük ki őket a formákból. Tálaláskor porcukrot hintünk rájuk és frissen tálaljuk. Ha nagyon extrán szeretnénk elfogyasztani, akkor egy egy gombóc vaníliafagylaltot kínálunk hozzá.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése