A lányom nagyon szereti az ilyen gratin burgonyákat. Sülthús mellé, nagyszerű köret szerintem is. Mivel én nagyon szeretem az édesburgonyát / ő nem igazán /, most magamnak is elkészítettem. Talán annyi a sima burgonya és az édes között, hogy több sót igényel, mivel édesebb alapból. Azt hiszem az ünnepi sültek mellől nem fog hiányozni ez a köretelem sem. Viszonylag hamar össze lehet állítani, így csak az időzítésre kell odafigyelni, hogy forrón kerüljön majd az asztalra. Kb. 45 perc alatt kész van mindennel együtt.
Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes édesburgonya, 2 tojás, 250 ml. tejszín, 50 ml. tej, ízlés szerint só, 1 nagyobb gerezd fokhgyma, 3 dkg olvasztott teavaj, 1/2 mokkáskanál örölt fekete bors, 2-3 kanál reszelt parmezán sajt, kevés vágott petrezselyemzöld.
A burgonyákat meghámozzuk és vékonyan legyaluljuk.
Kivajazunk 4 kerek hőálló tálkát, majd lapjával telerakosgatjuk a burgonyaszirmokkal.
Egy tálba ütjük a két tojást, hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a reszelt fokhagymát, az olvasztott vajat, valamint ízlés szerint sót és borsot.
Alaposan kikeverjük az öntetet, majd ráöntjük lassan a burgonyákra. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon pirulásig sütjük. A sütés vége előtt 5 perccel, rászórjuk a parmezán sajtot is. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk sültek mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése