"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. szeptember 17., vasárnap

~ TOFFIFEE DESSZERT ~

 























    Szeretem a Toffifee bonbont, gondoltam megálmodom desszertként is. Ez az ötlet onnan jött, hogy találtam a TikTok-on egy baromi egyszerű karamel krémet. Mivel azt is nagyon szeretem a grillázzsal együtt, nem is volt kérdés, hogy összeütök valami fergeteges desszertet a karamellkrémmel. Azon melegében neki álltam, nehogy valami kedvemet szegje a begipszelt lábam miatt. Mivel voltunk már délelőtt vásárolni / ki kell használni a lányom aktuális vásárlási kedvét, mert most igencsak rá vagyok utalva, autó ügyileg /, meg főztem is, szóval ennyit állni már kényelmetlen, hamar elfárad a törött lábam. De láss csodát, a desszert is belefért a dolgos délelőttömbe. Sebaj, délután majd a desszertet kanalazgatva, lesz időm majd pihenni is. Szóval jöjjön a recept, amit ki kell majd próbálnod...


Hozzávalók 4 személyre: 16 db. babapiskóta, 1/2 pohár tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 zacskó sótlan amerikai mogyoró. Karamellkrém: 200 gr. cukor, 100 ml. tejszín, 50 gr. vaj, 1/2 mokkáskanál só. Vanília krém: 500 ml. tej, 3 púpos kanál étkezési keményítő, 1 evőkanál vanília esszencia, 1 csipet só, 4 kanál cukor, 50 gr. vaj, 2 kanál karamell krém. Tetejére: 4 kávéskanál darált pirított mogyoró, 100 ml. tejszín.


Első lépésben a karamell krémet készítjük el. Egy lábosba szórjuk a cukrot, kevergetve, sötét színűre karamellizáljuk benne a cukrot. Ha szép aranyszíne lett az olvadt cukornak, először a tejszínt keverjük bele, majd ha felhabzott és simává vált, mehet bele a vaj is és a só is. Elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről és kiöntjük egy hőálló tálkába. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára megdaráljuk. A vaníliakrémhez a tejet lábosba töltjük, keveset kihagyunk belőle, mert ebben kell majd csomómentesre kikeverni az étkezési keményítőt, úgy ahogy a pudingfőzésor szoktuk. A tejbe keverjük a cukrot, a csipet sót és a vaníliát. Mikor már majdnem forrni kezd a tej, belekeverjük a keményítős tejet. Állandóan keverget, sűrű krémet főzünk belőle. A végén belekeverünk a kész karamellkrémből két kanállal és beledobjuk a vajat is. Kevergetve kihűtjük a krémet. Előkészítünk négy desszertes kelyhet. A fél pohár tejet egy tányérba öntjük és elkeverjük benne a vaníliáscukrot. Ebbe mártogatjuk majd bele egyenként a piskótákat, majd négybe törve kirakjuk vele a kelyhek alját. Erre jön 3-4 kanál vanília krém, 2 kanál karamell krém, 2 nagy kanál darált mogyoró. Ezt rétegzést megismételjük még egyszer. A végén a tejszínt habbá verjük és egy-egy kanál habrózsát ültetünk a desszertek tetejére. Kevés darált mogyoróval megszórjuk, majd mehetnek a poharak a hűtőbe dermedni. Tálalásig behűtve hagyjuk. Érdemes a habot tálalás előtt rátenni, mert össze eshet. Nagyon finom, ünnepi desszert. Jó étvágyat hozzá!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése