"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. szeptember 4., hétfő

~ CINNABON ~

 




















Görögországi nyaralásom alkalmával, főleg Benjnek köszönhetően ismerkedtem meg az amerikai fahjas csigával. Egyből barátok lettünk. Ez egy gyorsétterem jellegű üzletlánc, ahol szinte csak fahéjas csigákat lehet kapni, különféle mázzal a tetejükön, jóféle kávékülönlegességekkel. Attól amerikai, hogy baromi édes, jó vajas és illatos a temérdek fahéjtól. Egyszerűen mesés az íze! Annyira magával ragadott, hogy a tengerparti apartmanban képes voltam megsütni mindenféle konyhai kellék nélkül... Se mérleg, se nyújtófa, se dagasztógép, se sütőpapír. Így is sikerült és felfaltuk mindet majdnem egyszerre. Hazaérve most is megsütöttem, hogy méltó helyet biztosítsak neki itt a blogomban. 


Hozzávalók: 530 gr. átszitált liszt, 250 ml. langyos tej, 2 kanál tejföl, 3 evőkanál cukor, 1/2 kocka friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 2 kanál olaj. Továbbá: 100 gr. puha vaj, 6 kanál barna cukor, 1 tasak őrölt fahéj. Tetejére: 250 gr. mascarpone, 3 kanál porcukor, 1 kiskanál vanília eszencia.


A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük benne a sót é a cukrot. Az élesztőt felfuttatjuk a fele mennyiségű tejben. Mikor felfutott, hozzáadjuk a liszthez az olajjal és a tejföllel együtt. Kézzel vagy géppel puha, rugalmas kelttésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére keletszük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítju és kinyújtjuk  tésztát kb. 30x50 cm-es lappá. A tésztára kenjük a puha vajat és megszórjuk a barna cukorral és a fahéjjal. Lazán feltekerjük, majd egy éles késsel 12 db. csigára felvágjuk. Egy 25x30 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd beletesszük a csigákat  szépen sobrban, 3x4 alakban.






Letakarjuk egy konyharuhával és fél órát kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra és betesszük a csigákat sülni. Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a csigákat. Sütés után, langyosra kihűtjük a süteményt. Míg hűlnek a csigák, addig a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a vaníliával, majd ezzel kanjük meg a csigák tetejét. Frissen az igazi! Jó étvágyat hozzá!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése