Már olyan rég nem sütöttem itthon kenyeret, éppen itt volt az ideje... Elfogyott az összes kenyér délutánra, kedvem meg nem volt átsétálni a boltba... Inkább kötényt kötöttem, elővettem a gyúródeszkát, bekapcsoltam a rádiót és hófehér lisztet szórtam a táblára... Olyan nyugalom volt itthon, szinte jólesett az alkotás. A Sütés Bibliája c. könyvből vettem ezt a receptet, annyira megtetszett. Tejjel és vajjal készült, nagyon finom puha belsejű kenyérke lett belőle. Holnap ebből készülnek majd a "suli" szendvicsek.
Hozzávalók: 80 dkg sima liszt, 1,5 bögre langyos víz, 1/3 kocka friss élesztő, 1/2 dl langyos tej, 1 csapott evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál tejpor.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy csipet cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, hogy jó rugalmas és sima legyen. Ezután olajos kézzel átsimogatjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkelt lisztezett lapon finoman átgyúrjuk a tésztát, majd ketté osztjuk. Oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük. A végeit összecsípjük, majd olajozott gyümölcskenyér formába tesszük. A másik tésztával is így járunk el. Ismét letakarjuk a tésztát, majd addig kelesztjük, amíg fel nem emelkedik a sütőforma pereméig.
A sütőt előmelegítjük, majd 180 C-on, pirosra sütjük a kenyereket. A formában langyosra hűtjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük őket.
Illéskrisz Konyhája
Hmmm, mennyire hiányzott az én kencém mellé egy ilyen finom, puha, friss kenyérke!!!
VálaszTörlésNagyon tetszik a kenyérkéd! Kipróbálásra fog kerülni az én kis konyhámban is az biztos! Hogy mikor? Azt még nem tudom mert sokan várnak próbasütésre-főzésre!:-))
VálaszTörlésNagyon szépek! :))
VálaszTörlésCsodálatos kenyérkék!!! Kedvem lenne beleharapni abba a szeletkébe. Szerdán kirándulni megyünk, így éppen kapóra jött ez a recept. Holnap reggel neki is látok a kenyérsütésnek. Köszönet a receptért.:)
VálaszTörlésMeseszépek! Holnapra én is kérek szendvicset belőle! ;-))
VálaszTörlésTe mindig ilyen szépségeket sütsz:)
VálaszTörlésEzt tuti megcsinálom! Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésFélelmetesen jól néznek ki! Nem hiába a könyv címe, mert mennyei lehet ez a kenyér! Hová mentegessem már ezt sok finomságot???? :)
VálaszTörlésHűűűű de gyönyörűségesek lettek!!!!!
VálaszTörlésNagyon szépek ezek a kenyérkék, én is szeretném ma este megsütni, de érdekelne, hogy a tejport azt ki lehet hagyni, vagy tudom mással helyettesíteni? valamint a formád milyen hosszú? Mert nekem az egyik széthúzhatós a másik meg lehet kicsi a tiedéhez képest.
VálaszTörlésKöszönettel Timie
Timie!
TörlésSokszor én sem igazi tejport szoktam bele tenni, hanem van ez a kávé tejpor...Most is az került bele, de szerintem semmi különbség nincs a kettő között. A sütőforma kb. 10 X 20 cm nagyságú, nem az a legnagyobb fajta. Sok sikert a kenyérkékhez! :o)
Köszönöm szépen a válaszodat, már kelesztem a kenyérkét :))
TörlésAzonban lenne még egy kérdésem, szerinted, ha beteszem egy nagy formába amit kb 35cm-re tudok széthúzni akkor lehetne egybe sütni???
Szerintem lehet, csak akkor magasabb lesz a kenyér... :o)
TörlésLányok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a hozzászólásokat! Nagyon finom puha kenyérke, igazi szendvicsnek való!
Nekem nagyon tetszenek a kenyereid. Majdnem hasonló receptből szoktam készíteni a tejes-vajas zsömléket, kifliket.
VálaszTörlésKöszönöm Viki! Majd meglesem a zsemléket... :o)
TörlésNagyon szépek!! Finomak lehettek!!
VálaszTörlésDe szépek!
VálaszTörlésNagyon klassz kenyerek:) Nálunk ez a lányom kedvence, ő mindig fehér kenyeret szeretne, mert azt én ritkán sütök. De azért néha meglepem vele:)Mostanéban sok kenyeret sütök, nem győzöm sütni, már gondoltam is, hogy inkább veszek, abból nem fogy annyi:)
VálaszTörlésNagyon gyönyörüek lettek a kenyérkéid...igazán perfekt fehér kenyér szednvicseknek. A gyerekeknek ez a leg kedvence. A lányom gyakran süt kenyereket, és élesztős dolgokat, azért én nem is igyekszem sütni kenyeret, mert mind azt is nekik adnám.
VálaszTörlésKöszi a jó kis receptet, nekünk is legalább teljesen egyform a recept, és ugyszintén tej port is kell adni hozzá!
Jó volt olvasni a kellemes postodat is:)
Maria, Gabriella!
VálaszTörlésKöszönöm!
Trollanyu!
Nálunk is az otthoni sütés fogy azonnal. A bolti is elmegy csak az lassabban. De ez tényleg verte az összes többi kenyeremet.
Elisabeth!
Köszönöm a kedves sorokat. Te egy igazán jószívű Mama vagy! Akkor a lányod is nagyon ügyes lehet! Ő nem ír blogot? Megnézném... :o)
Kedves Krisz!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy a második kelesztést azt lehet a hűtőben végeztetni, mert most derült ki, hogy el kell itthonról mennem, ha igen, akkor utána szerint hogy süssem a kenyeret?
Köszönöm előre is válaszodat
Üdv Timi
Elég nehezet kérdeztél, mert nem volt még tapasztalatom félbe hagyott kelesztésről...Fogalmam sincs, de szerintem nem lehet baja, mert hallottam már olyan kenyérről, amit bedagasztanak, hűtőbe teszik és csak másnap sütötték ki...próba-szerncse... :o) Sajnálom, hogy érdemleges választ nem tudtam neked adni ez ügyben.... Majd írj a tapasztalásról!
TörlésIgaz csak másfél órát csücsült a hűtőben, de utána hideg sütőben kezdtem el sütni és tökéletes lett :)) Több idővel nem tudok szolgálni, de másfél órás hűtéssel tökéletes lett :)
TörlésKöszönöm a receptet ismételten :))