"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. március 19., szombat

~ ISCHLER SZELET ~














Tulipán... pasztell-színek... húsvét... sütemény.... és egy tradicionális híresség. Az Ischler... A sütemény a nevét egy városról, Bad Ischl-ről kapta ami Salzburg tartomány határán, Felső-Ausztria déli részén található. A város fénykorát 1849 és 1914 között élte, mint Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája, sőt Sissy hercegnővel való eljegyzésére is itt került sor 1853-ban. A császár születésnapját is rendszeresen itt ünnepelték pompával és finom süteményekkel. Az Ischlert először Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza készítette el Ferenc József tiszteletére még az 1850-es években. A cukrászda ma is működik, és természetesen Ischlert is lehet kapni. Van a hagyományos lekvárral töltött, de van a habos, kávés ízesítésű is. Kerek alakú az igazi arca, de gondoltam most szakítva hagyományokkal, szeletben készítem el. Remélem nem orrol meg rám odafentről a kitalálója. Számtalan receptúrája létezik, de azt hiszem a 3:2:1 arány, liszt-vaj-cukor az eredetije, dióval-mandulával keverve... Ja, és a savanykás lekvár elengedhetetlen hozzá. Most a szamócánál tettem le a voksom... Finom. Az volt mindig is....


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 5-5 dkg darált mandula és dió, 1 csipet só, 1 mokkáskanál fahéj. Töltéshez: lekvár / eper, málna, ribizli /. Bevonáshoz: 10 dkg ét csokoládé, mandulaforgács.


A tésztához a hozzávalókat tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összeállítjuk. Nem szabad túl gyúrni, mert akkor szakadni fog a tészta. Fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük fél órára dermedni. Hűtés után lisztezett lapon a tésztából 3 téglalapot / kb. 12 x 30 cm / nyújtunk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a lapokat a sodrófa segítségével / felcsavarjuk rá /, majd 180 C-on 10-12 perc alatt megsütjük őket. Sütés után kihűtjük a lapokat, majd megtöltjük a lekvárral. A felső lapra olvasztott csokoládét kenünk, majd megszórjuk a süteményt mandula forgáccsal. Egy éjszakára pihenni tesszük lefóliázva. Másnap éles késsel felszeleteljük és úgy tálaljuk.










2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Nagyon jó ötlet a szeletesítés, ha rózsaszín fondánnal áthúznád - kész is a Blaha Lujza torta. :-))

    VálaszTörlés
  2. Nekem ugyanez a süti Nápolyi szeletként szerepel az egyik könyvemben, de az Isler név sokkal jobb - klassz ötlet. Imádom ezt a süteményt! Nem is szabad sütnöm, mert nem tudom, hogy mi az elég belőle, annyit bírok enni belőle. :o)
    A fotóid most is csodás tavaszi hangulatúak.

    VálaszTörlés