"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. március 31., csütörtök

~SONKÁS GOMBÓC TORMÁS TEJFELLEL~














Elmúlt a Húsvét, maradt a sonkából. Minden évben marad. Szokás maradnia... Igazából már mindenki megunta ezt a " sonka-tojással" felállást, ezért új formációt kellet, hogy bevessek az elfogyasztásához. Erre a legjobb módszer, ha felismerhetetlenné varázsoljuk és elrejtjük. Mondjuk egy gombócba. Gombócot nem csak szilvával meg sárgabarackkal lehet megtölteni, ahogy nyáron szokás, hanem például a Húsvéti sonka maradékával... Az is milyen jó hozzá! Elképesztően finom, főleg ha leöntjük egy kevés tormás tejfellel. A ropogós és friss madársaláta, pedig csak dob az ízkombón... Higgy nekem, finom!


Hozzávalók: 25-30 dkg burgonya, 1 kisebb tojás, diónyi vaj, kb. 25-30 dkg liszt, 2 kanál búzadara, 1 csipet só. Töltelékhez: 25-30 dkg főtt füstölt sonka zsírjával együtt. Tálaláshoz: tejfel, ecetes torma, madár saláta.


A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára megfőzzük. Leszűrjük, kissé kihűtjük és burgonyanyomón átnyomjuk. Míg fő a burgonya, addig a sonkát pedig késes aprítóban lezúzzuk krémes állagúra. Az áttört burgonya közepére mélyedést készítünk és beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a vajat és a csipet sót. 




 Összegyúrjuk. A burgonya víztartalmától függően, lehet, hogy kell még bele egy kevéske liszt... Lényeg, hogy puha, de nem túl lágy tésztát kapjunk. Hengerré formázzuk a burgonyás tésztát, majd késsel ujjnyi szeleteket vágunk belőle. A szeleteket kör alakúra ellapítjuk, és mindegyik közepére teszünk egy diónyit a darált sonkából. Lisztezzük gyengén a tésztadarabokat, mert különben a deszkára ragadhatnak.




 Gombóccá pödörjük. Jól zárjuk a gombócot, hogy a töltelék nehogy kifőjön majd belőle a vízben. 




 Sós vizet forralunk, majd a gombócokat megfőzzük benne. Ha már feljöttek a víz felszínére, akkor már biztosan átfőttek. A kész gombócokat kevés vajra rádobjuk és átforgatjuk benne. A tejfelbe ízlés szerint sót, borsot és kevés ecetes tormát keverünk, a madársalátát pedig átöblítjük. A gombócokat a tejföllel áthúzva, a madársaláta-ágyon tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése