Vasárnap délután, amikor már elég sokat pihentem / talán egy film erejéig....:o))) /, kedvem lett megsütni ezt a finom tea süteményt. Volt hozzá itthon mindenféle alkotó elem, így gyorsan össze állítottam. Nem sok macera volt vele, egy jó zene mellett, pikk-pakk meg is volt. Tényleg finom, porhanyós sütemény, főleg ha még meg is van bolondítva, egy finom csokoládé krémmel. Persze, ha nem akarunk a krémmel kenceficézni, akkor is finom, csak úgy pőrén, egyszerűen, mert a külsején megpirult dió, maga a csábítás...
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 8 dkg zsír, 12 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 cs. vaníliás cukor, egy csipet só, 1 korty rum, 1/2 Bio citrom reszelt héja, 1 evőkanál tej. Tetejére: 2 tojás fehérje, 20 dkg darált dió. Töltelék: csokoládé krém, vagy lekvár.
Csokoládé krém: 100 ml tejszín, 10 dkg étcsoki
A tejszínt felmelegítjük a csokoládéval. Mikor elolvadt teljesen a csoki, kihűtjük a krémet, hűtőben megdermesztjük, majd habverővel kemyény krémet keverünk belőle. Ezzel töltjük meg a diós kekszeket.
A tejszínt felmelegítjük a csokoládéval. Mikor elolvadt teljesen a csoki, kihűtjük a krémet, hűtőben megdermesztjük, majd habverővel kemyény krémet keverünk belőle. Ezzel töltjük meg a diós kekszeket.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután vizes kézzel, cseresznye nagyságú golyókat formázunk a tésztából. Mikor elkészültek, akkor megforgatjuk a golyóbisokat a tojás fehérjékben, és meghempergetjük őket a darált dióban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a diós golyókat, majd előmelegített sütőben, 180 C-on, kb.15-18 perc alatt készre sütjük a süteményeket. Mikor kezd a dió a tetején megpirulni, akkor már biztosan átsült a sütemény. Rácsra téve, kihűtjük, majd tetszés szerinti krémmel, vagy lekvárrar, kettőt-kettőt összeragsztunk.
Net.
ILLÉSKRISZ KONYHÁJA
Hát ez valami mennyei lehet, én is kipróbálom!!
VálaszTörlésVittem is a receptedet! Szuper. A csokikrémes verzióra voksolok... :)))
VálaszTörlésEzt én is viszem, már csak diót kell törni hozzá. Nutellával ragasztottad össze vagy saját gyártmányú csokikrémmel?
VálaszTörlésEz nagyon klassz! Én is vittem a receptet. :)
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon guszta és finom így én is elvittem! Nekem még diót sem kell tőrnöm!:)
VálaszTörlésHúú, ez nagyon jó, és tényleg egyszerűnek tűnik! :)
VálaszTörlésRecept mentve. Ahogy lesz dióm el is készítem :)
VálaszTörlésNagyon fogjuk szeretni! :)
Nagyon csábítóak lettek:) Isteni lehet az íze. És tényleg egyszerű elkészíteni, az ilyen receptek jól jönnek:)
VálaszTörlésSzia!Zsír helyett valami mást tudsz ajánlani?Köszönöm.
VálaszTörlésKolozsgabi, Petra, Csilla, Éva, Barbi, Okki, Trollanyu!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Nektek a süti...Tényleg nagyon finom! Érdemes megkóstolni. Szerintem jó tagja lehet például, a Karácsonyi süteményes tálnak....
Moha!
Pótoltam a receptben a csoki krémet, amivel megtöltöttem. Egyszerű ganache krém...De ahogy írtad, lehet Nutellával is. :o)))
Noémi!
Ha nem szeretnél zsírt bele tenni, akkor az egész zsiradék vaj legyen.
Kriszti köszi! És milyen igazad van, ez a karácsonyi repertoárban is helyet kaphat. Úgyis újítani akarok az idén.
VálaszTörlésHát ez nagyon jóóóó :)
VálaszTörlésCsodaszép labdácskák!
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, finom lehet!
VálaszTörlésCsúcsszuperrrrrr!!! A képek pedig olyan csodálatosak, hogy most bizony én is beletudnék harapni. Ezt is meg kell csinálnom, mi lesz így a kilóimmal!!:)))
VálaszTörlésnagyon jó!!!
VálaszTörlésKedves Krisz!
VálaszTörlésIstenien néz ki ez a süti. Kipróbáltam. Hát, azt nem mondhatom, hogy rossz, mert ennek sajnos semmi íze sincs. Mitől lett a Tiéd olyan isteni?
Kár volt a sok dióért.
Marika
Sajnálom, akkor valamit elrontottál...
TörlésNagyon szépek a képeid, csak egy dolog érdekelne: hogyan került ide a sütiről készült legalsó kép, hiszen az egy másik oldalon már megjelent? Névlegesen itt: http://www.coolinarika.com/recept/kresenti/
VálaszTörlésTeljesen véletlenül bukkantam rá, és ismerős volt a kép. A horvát gasztrooldalon a hölgy lefényképezte a recept eredetijét a füzetben, úgyhogy őt nem lehet plágiummal vádolni...
Ezt a két alsó képet e-mail-ben kaptam a recepttel együtt. Nem tudom kié, de kép alján ott a "net" szó. És örülök, hogy a felső két képem tetszik neked is! :o))
TörlésCukor nem kell bele?
VálaszTörlésZsuzsi