"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 27., vasárnap

~ KIJEVI HÚSGOLYÓ ~















Vannak étel-klasszikusok amik sosem fognak kimenni a divatból, maximum csak profilt váltanak, és egy kissé átalakulnak. Pont ilyen ez a csibegolyó is. A hozzávalók ugyan azok mint az eredeti receptnél, csak a formavilága lett más. Nagyon régen nem ettem kijevit, ha jól visszaemlékezem talán ifjú hajadon koromban talán... Ezért éppen itt volt az ideje, hogy felelevenítsem a történelmemet és újból megkóstoljam, valamint helyet kapjon magának a blogom polcain. A felszúrt szelethúst elfelejtve, begolyóztam a történetet. Remek ebéd lett egy kis petrezselymes burgonyával, rukkolával és tartármártással. Az aranyló, ropogós golyókban megbúvó fűszeres-olvadt sajt, hát..., ízorgia!


Hozzávalók: 2 egész csirkemell filé, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Töltelék: 10-10 dkg Trappista és Gouda sajt, 1 tojás sárgája, 1 kanál puha vaj, 3 gerezd, fokhagyma, 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, só, őrölt fekete bors. Panírozás: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. Sütés: olaj.


A csirkemelleket megmossuk, szárazra megtöröljük és egy éles késsel vágódeszkán, pépesre vagdaljuk. A csirkemasszát ízesítjük sóval és borssal. A sajtokat megreszeljük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a vajat, a tojássárgáját, sót és a vágott petrezselymet. Kikeverjük a masszát majd egy fél órára betesszük a hűtőbe dermedni. 



Vizes kézzel veszünk egy tojásnyi húsmasszát a kezünkbe, ellapítjuk és közepére teszünk a hideg sajtmasszából. 
  



Gombóccá formázzuk úgy, hogy hús teljesen befedje a sajtmasszát. Mikor elkészült az összes golyó, bepanírozzuk őket. 
 


Forró olajban, szép aranybarnára, ropogósra megsütjük a golyókat, majd petrezselymes burgonyával, rukkolával és házi tartár mártással forrón tálaljuk.







1 megjegyzés:

  1. Nahááát, ez nagyon jó ötlet! A bejegyzés elején azon gondolkodtam, hogy tudtad ilyen szép golyókká alakítani a csirkemell filét, aztán megjött a válasz. Ki fogom próbálni, mert nagyon tetszik! Csakúgy, mint a többi bejegyzés! Na és a képek! Csodásak! Az ember legszívesebben mindegyik finomságodért benyúlna a képernyőbe.

    VálaszTörlés