"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 18., péntek

~ TUNÉZIAI BÁRÁNYRAGU LEVES - HLLALEM ~
















Ahogy tavaly, úgy idén is meghívást kaptam, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal által megrendezett főzőestre. A Tunéziából érkezett, igen megbecsült és nagy tudással bíró séffel kellett szimultán főzni, több csapattal karöltve. A menü igen izgalmasnak ígérkezett és a hozzávalókat megpillantva, ennek erős nyomatékot is kaptunk. A kissé hangzavaros, de jó kedélyű főzés során, minden csapat beleadott apait-anyait. Sürögtünk-forogtunk a konyhában, szinte tapintani lehetett a felforrósodott hangulatot. Követve a séf mozdulatait és technikáját egyre gyorsabban készültek el a menüben felsorolt, izgalmas ételek. Mivel amúgy is nagy rajongója vagyok a tenger adta élőlényeknek, nem volt kihívás számomra a tintahal elkészítése sem. Megjegyzem, az egyik kedvenc alapanyagom, és ha tenger mellett sziesztázunk, akkor sohasem hagyom ki a kóstolását. Most megtöltve került a zsűri elé, úgy hogy így is sikerült már megkóstolnom ezt a halféleséget. A menü amit lefőztünk a következőképpen állt össze:

HLLALEM LEVES

TÖLTÖTT TINTAHAL

TUNÉZIAI SALÁTA

RÓZSAVÍZZEL ILLATOSÍTOTT MANDULAGOLYÓ
                                                                 
Sajnos idén nem nyert a csapatunk, de attól függetlenül jó volt főzni és új emberekkel megismerkedni. Egyik oszlopos csapattagom Gallov Andrea volt, aki a Sherpa Konyhája blog írója. Vele, és a Story Magazin újságírónőjével alkottunk egy csapatot és keltettük életre az ételeket. Köszönöm a részvételt és remélem talán jövőre is kipróbálhatjuk majd a tudásunkat, a tunéziai ízek világában. Az elkészült levest megkóstolva, olyannyira elvarázsolt az ízvilága, hogy már másnap megfőztem az itthoniaknak. Szóval ha van kedvetek, együnk egy jó levest, Tunéziaiul... 


Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál olíva olaj, 500 gr. báránycomb, 1 evőkanál harissa, 2 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 nagyobb sárgarépa, 1 paradicsom, 1 bögre csicseriborsó, 1 bögre zöldborsó, 1 szárzeller, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 kanál száraz csigatészta, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 1-1 kiskanál kurkuma, csípős fűszerpaprika, őrölt koriandermag, 1 kávéskanál ecet vagy citromlé.


A húst kisebb kockákra felvágjuk, a hagymát és a fokhagymát pedig felaprítjuk. Egy lábosban felhevítjük az olívaolajat, majd a hagymákat rádobva kissé elősütjük. Mikor a hagyma üvegesre sült az olajban, hozzáadjuk a felkockázott bárányhúst és erős tűzön, kevergetve kissé elősütjük azt. mikor a hús kifehéredett és sült egy kicsit, akkor hozzáadjuk a harissa pürét, a paradicsompürét, az aprított sárgarépát, az aprított paradicsomot és egy kevés vizet, hogy ne égjen le a ragunk. Ízesítjük a ragut a fűszerekkel és beledobjuk a félbevágott szárzellert is. Lefedve, majdnem puhára pároljuk a leves alapot. Mikor a hús már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a leveshez a csicseriborsót, a zöldborsót, a vágott petrezselyemzöldet és a csigatésztát. Kb. 1,5 liter vízzel felöntjük a ragut, utána ízesítjük ha kell, majd lefedve, lassú tűzön  készre főzzük a levest.Mikor megfőtt, a szárzellert kivesszük belőle, felkockázzuk és visszatesszük a levesbe. Kevés ecettel vagy citromlével savanyítunk a levesen, majd petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.   




Jöjjön pár fotó a főzőestről is...














1 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas lehetett ez a főzőverseny. Gratulálok, hogy meghívást kaptál :)!
    A leves csodásan néz ki, és biztos nagyon finom is.

    VálaszTörlés