"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 24., csütörtök

~ SZILVALEKVÁROS DERELYE ~















Derelye..., alis Barátfüle. Gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje. Mama sokszor készítette, és nem csak pár darabot, hanem egy egész lábossal főzött belőle. Két napig jártunk rá, annyi volt belőle. Apukám is nagyon szerette a finom szilvalekvárral megtöltött, puha párnácskákat. Nyilván a szilvalekvár is házi projekt volt, amit üstben főztek, valahol vidéki mezsgyéken, alig cukorral. Sajnos egyre kevesebb a házi finomság manapság, mert a mai fiatalok inkább megveszik a mélyhűtött vackokat, nem tudván, hogy azok a közelükbe sem érnek a házilag készült társaikhoz. A barátfülénél már csak a mama sárgabarackos gombóc volt egy fokkal jobb. Bár a tésztájuk teljesen más, mégis egy lapon lehetett ezt a két ételt emlegetni a nudlival együtt. Mint tudjuk, a gombóc tészta burgonyás, a derelye pedig sima gyúrt tésztás. Végül is mindegy, mert ez is jó, meg az is jó. Nem túl diétás fogás, de néha nem árt bűnbe esni egy két "fülecskével"....


Hozzávalók 4 személyre: 400 gr. liszt, 4 egész tojás, 1 csipet só, 1 kis kanálka puha vaj. Töltelék: sűrű szilvalekvár. Továbbá: 1-2 kanál olaj, 1 bögre zsemlemorzsa, porcukor.


A lisztet tálba mérjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, a csipet sót. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva a tésztát, fél órát pihentetjük. Ez azért kell, mert így sokkal jobban nyújthatóvá válik a tésztánk a sikérnek köszönhetően. Közben egy nagy fazékban bő, sós vizet forralunk, valamint a zsemlemorzsát megpirítjuk az olajon, szép aranybarnára. A pihentetett tésztát lisztezett lapon nagyon vékony téglalapra kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 8 x 8 cm- es kockákra felvágjuk és az egyik csücsök részre teszünk egy kiskanál lekvárt. Kissé megvizezzük a tésztaszéleket, a levegőt kinyomva a töltelék körül, rányomjuk a tészta másik felét. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a töltelék ne jöjjön ki főzés közben a tésztából, akkor toljuk át rajta a derelyevágót. Az biztos lezárja majd a derelyéket. A tésztákat lobogó vízbe engedjük és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Kb. 1 percet még főzzük őket, majd szűrőlapáttal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük és máris megforgatjuk a zsemlemorzsában. Porcukorral gyengén meghintve, forrón tálaljuk. 










1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és ízletesek is , nálunk egy kicsit másképp készül , nem ilyen nagyok , kb. fele ekkorák és négyzetes alakúak és csak sósan esszük nem cukrosan !

    VálaszTörlés