"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 5., szombat

~ SAJTOS-BESAMELES BURGONYA GRATIN ~














Szombati napokon, amikor a háztartás a nyakamba szakad, olyankor igyekszem valami könnyű ebédet főzni, hogy ne a konyhában töltsem a délelőttöm nagy részét. Így is van elég munka a házban, no meg a ház körül is. Szerencsére a kertgondozás a ház uráé, így azzal nekem sok teendőm nincsen, csak élvezni a terasz adta kilátásokat. Szóval, ma ismét egy könnyű fogást sütöttem csirkemellel és burgonyával. Sültek mellé nagyszerű köret a gartin, ami tulajdonképpen egy rakott zöldséget takar, és a zöldségféle szabadon választható hozzá. De, mivel más zöldség nem akadt itthon, maradt a jó öreg burgonya. Kimondottan finom és krémes egyveleg sült belőle, remekül passzolt a lepirult csirkehús mellé. Megjegyzem, hús nélkül, sok-sok salátával is nagyszerű ebéd vagy vacsora válik belőle.


Hozzávalók 4 személyre: 4-5 szem nagyobb sárga burgonya, 100 gr. vaj, 5 csapott evőkanál liszt, 6 dl. tej, 1 tojás sárgája, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, szerecsendió, 250 gr. reszelt sajt vegyesen / Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán /, 2-3 kanál olaj. Tálaláshoz: friss kakukkfű esetleg tejföl vagy tartármártás.


A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, majd "V" gyaluval nagyon vékonyan felszeleteljük. Egy kisebb serpenyőben a lisztet világosra megpirítjuk, majd folytonos kevergetés közben lassan hozzáöntjük a langyos tejet. Habverővel kevergessük, hogy ne legyen csomós a mártásunk. Mikor besűrűsödött a besamel mártás, akkor ízesítjük a sóval, borssal, szerecsendióval és belekeverjük a tojássárgáját is. Lehúzzuk a tűzről. A sajtokat lereszeljük és lazán összeforgatjuk. Egy ovális kerámia sütőtálat vékonyan kiolajozunk, majd lerakunk egy sor burgonyaszirmot úgy, hogy félig mindig fedjék egymást. Gyengén megsózzuk, majd pár kanállal kenünk rá a besamel mártásból. Megszórjuk sajttal, majd jöhet a következő sor burgonya és így tovább, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Nekem négy rétegre lett elég ez a mennyiség. A gratin tetejére reszelt sajtot teszünk és mehet máris az előmelegített, 200 °C-fokos sütőbe sülni. A fele ideig lefedjük fóliával, hogy jobban puhuljon. Félidő után levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük a gratint. Sült hússal, salátával és mártásokkal tálaljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése