"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 2., szerda

~ PUHA JUHTÚRÓS POGÁCSA ~















Végre egy kis pihenés a sok zűrzavar után. Vannak olyan hetek, amikor úgy mond a hullámok összecsapnak a napjaim felett és ha nem is fizikailag terhelnek meg, hanem mentálisan, akkor jó ha van pár nap, amikor ellazulhat az ember. Ez a mai is ilyen. A ház kiürült, csend van és béke. Elmentek pecázni. Kellene egy kis hal, mert már rég volt potyka a tepsiben. Mivel nem messze horgásznak, gondoltam viszek nekik egy kis frissen sült pogácsát, ne éhezzenek már a víz partján, és én is kiülök egy kicsit a nyugalom szigetére. Gyorsan megsütöttem és máris becsomagoltam egy adagnyit egy kisebb tepsibe, két adag hideg tejeskávéval együtt. Volt öröm, máris neki láttak a kóstolásnak. Finom puha, belül lyukacsos, jó túrós pogácsák lettek, öröm volt beleharapni...
Eredeti recept: Rupáner konyha


Hozzávalók: 1/2 bögre tej, 1/2 csomag friss élesztő, 2 tojás sárgája, 2 nagy kanál tejföl, 200 gr. juhtúró, 200 gr. tehéntúró, 100 gr. vaj, 1 csapott evőkanál só, 1 csipet cukor, 500 gr. fehér tönköly búzaliszt. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej. Szóráshoz: 150 gr. Trappista sajt.


A tejet megmelegítjük és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, a kétféle túrót, a puha vajat, a csipet cukrot, a morzsolt élesztőt. Elektromos habverővel sima masszát keverünk belőle. Ez után beleszitáljuk a lisztet és a sót. Kissé lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a kezünktől és a táltól is. Liszttel meghintjük a tészta alját és tetejét, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére megkelesztjük. Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett lapra borítjuk és nyújtófával majdnem kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket. A tojássárgáját kikeverjük a kanál tejjel és ezzel kenjük le a pogácsák tetejét. A végén a reszelt sajttal is megszórjuk őket.




A sütőt előmelegítjük 175 °C-fokra és betesszük a pogácsákat sülni. Addig sütjük őket, amíg szép aranyszínűre nem sülnek. Rácson kihűtjük őket, majd frissen tálaljuk. Hideg tejjel, vagy tejeskávéval a legjobb uzsonna...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése