"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2018. május 10., csütörtök

~ BAO, SHIITAKE GOMBÁVAL ~
















A Konyhafőnök c. műsör ismét inspirált engem, úgy hogy leporoltam egy régi receptúrát és egy kissé átvariálva, megkomponáltam gombára. Mivel megérkezett a szokásos vegyes gombaszállítmányom, a Migombánk-tól, Thai ízesítésű ragut készítettem belőlük és ezzel töltöttem be a bao tésztáját. Ez egy élesztős-sütőporos tészta, amit forró gőzben kell kipárolni. Nagyon finom, kellemes előétel, egy thai mártással tálalva. Nem feltétlenül kell hozzá a bambuszpároló, egy sima párolóbetéttel is meg tudjuk oldani ezt a feladatot. Csakis frissen az igazi!


Hozzávalók 10 gombóchoz: 2 csésze liszt, 1 csésze kukorica keményítő, 1 teáskanál élesztő granulátum, 3/4 csésze langyos víz, 1/4 csésze olaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 kanál cukor. Töltelékhez: 2 szál újhagyma, 2-3 kanál olíva olaj, 250 gr. gomba vegyesen / Shitake, Barna csiperke, Portobello, Fehér csiperke /, 1 körömnyi gyömbér reszelve, 3 gerezd fokhagyma reszelve, 2 teáskanál szezám olaj, 2 evőkanál szójaszósz, 1 aprított chili paprika, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: kevés vaj, újhagyma karika, szezámmag, fekete szezámmag, csípős thai mártás.


A tésztához az élesztőt egy kevés langyos vízben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalót tálba mérve, közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. A liszt minőségétől függően lehet, hogy kell bele még egy kevés víz. Amikor a tészta elválik a táltól és a kezünktől, akkor letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Míg pihen a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A gombákat leöblítjük és nagyon apróra megvágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd először a hagymát, utána gombát sütjük meg rajta. Ne takarjuk le, hogy a felesleges víz eltávozzon a ragúból és kevergessük meg gyakran. Ízesítsük a gombaragut, sóval, borssal, a reszelt gyömbérrel, a reszelt fokhagymával, a szójaszósszal, a szezámolajjal és az aprított chili paprikával. Süssük át, hogy besűrűsödjön. A kész ragut hűtsük langyosra. Az időközben megkelt tésztát lisztezett lapon gyúrjuk át, majd osszuk el 10 egyenlő darabra. 




Minden tésztagombócot nyújtsunk ki kb 12 cm-es kőrré.




Osszuk el a tölteléket a tésztakorongokon, majd a tésztaszéleket egy kicsit megnedvesítve, csipegessük össze és igazítsuk gombóc formákra.








A gombócok tetején lévő tésztacsúcsot csavarjuk meg, így biztosan lezárjuk és nem fog a töltelék párolódás közben kifolyni belőle. A kész gombócokat sütőpapírdarabkákra ültetjük és máris mehetnek a bambuszpárolóba. Forró vízgőz felett lefedve, 15-18 perc alatt készre pároljuk a tésztagombócokat. Mikor elkészültek kevés olvasztott vajjal áthúzzuk a gombócok tetejét, megszórjuk őket a számmagokkal, a vágott újhagymával és forrón tálaljuk a mártással. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése