"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. július 7., vasárnap

~ JOSTA JAM ~
 Josta..., nem nem, most nem rád köszöntem éppen, hanem egy Júniusban érő, felettébb izgalmas gyümölcs nevét írtam le. Te hallottál már róla? Mert én is csak mostanában. Kevesen kóstolták még, pedig nemcsak jó ízű, de egészséges is a két nyári idénygyümölcs keresztezéséből született Josta. Nyersen is finom, lekvárnak pedig egyenesen kitűnő. A jostát az 1920-as években állították elő Németországban, a fekete ribizli és az egres keresztezéséből. Kereskedelmi forgalomba az 1970-es években került, valószínűleg ez az oka annak, hogy még nagyon kevesen ismerik ezt a nemcsak finom, de egészséges gyümölcsöt. A sötét színű, zöldes húsú gyümölcs nem olyan savanykás, mint a ribizli vagy az egres: az íze inkább édeskés, pláne, ha már szépen megérett, sötét szemeket kóstolsz. Tüskéi sincsenek, így szedni is jóval könnyebb, mint a szúrós társait. Rendszeresen fogyasztani azonban nem csak a finom íze miatt érdemes, mert magas a C vitamin tartalma 100 grammjában 30-60 mg található, ezen kívül az antioxidánsai erősítik az immunrendszert is. Tehát, ha hozzájutsz egyed és főzz belőle finom lekvárt.


Hozzávalók 5 kis üveg lekvárhoz: 1 kg tisztított Josta, kb. 600 gr. cukor, 1 csomag zselésítő.


A Jostát szitában leöblítjük, majd a szárát lecsipegetjük. Érdemes a bogyók alján lévő megbarnult virágcsücsköket is eltávolítani róla. Nem mondom, nem egy hálás feladat, de mindent a jó lekvár érdekében. A tisztított gyümölcsöt egy lábosba szórjuk, hozzáadjuk a kimért cukrot, a zselésítőport, majd lassú tűzön néha megkevergetve addig főzzük, amíg szinte a felére nem sűrűsödik a lekvár. Tiszta, mosott kis üvegekbe mérjük a lekvárt, majd szorosan lezárjuk. Vajjal megkent fonott kalácson lett megkóstolva.... Finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése