"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. július 22., hétfő

~ RIBIZKE LIKŐR ~





















Nem volnék idült alkoholista, de bevallom az őszintét, néha jól esik egy kis kontyalávalót legurítani, olyan nőcisen... Tipikus édes "körömlakk", búfelejtő vagy éppen jókedvre derítő. Ugyan a koktélok évtizede van, de ki tud ellenállni egy házilag készült, mézes likőrnek. Szerintem kevesen... Szóval, a minap szedhettem ribizlit, aminek örültem, mert rögtön egy sütemény, és Uram bocsá, egy pálesz jutott róla az eszembe. Nyilván előbb az itóka készült el, mivel annak ildomos néhány napot pihennie, és utána jöhetett a süti is. Szépen sorban. Arról pedig majd a következő posztban regélek. Nagy munka nincs a likőrrel, hiszen csak megmosni, leszemezni és cukorszirupot főzni kell. Utána meg jöhet a pihentetés, de ahhoz ránk már nincs szükség, max a kóstoláshoz... Behűtve igazi nyáresti kaland.


Hozzávalók kb. 8-9 dl. likőrhöz: 300 gr. piros ribizli, 500 ml. vodka, 200 ml víz, 250 gr. cukor, 2 kanál méz, 1/2 rúd vanília.


A ribizlit szitában leöblítjük és leszemezzük. Egy kisebb lábosba mérjük a vizet és a cukrot. Lassan felforraljuk és addig főzzük amíg a cukor elolvad benne és gyöngyözően nem kezd forrni. Közben beledobjuk a vaníliát is. Ha elkészült a cukorszirup, levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a mézet és beleszórjuk a kézzel kissé meggyömöszölt ribizlit és a vodkát. Elkeverjük és letakarva, 4-5 napig érleljük a likőrt. Mikor letelt a pihentetésre szolgált idő, sűrű szitán átszűrjük a likőrt és üvegbe töltjük. Behűtve tároljuk.





1 megjegyzés: