"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. március 22., kedd

~ MAJONÉZES - TOJÁSOS BOMBA ~















Kislányom nagyon szereti a majonézes salátákat, főleg a krumplisat. Ha rántott hús vagy hal szerepel a menüben, akkor evidens, hogy készítenem kell neki. Most, hogy közeledik a Húsvét, új " ruhát " kapott ez a saláta is, egy kis tojással még megbolondítva. Nagyon finom és dekoratív köret, jól fog majd állni a sülteknek, vagy a Húsvéti sonkának. Ajánlom azok figyelmébe, akik kedvelik a hidegtálak ízvilágát. Nagyon könnyű elkészíteni, semmilyen bravúr nem szükséges hozzá, és mégis egy különlegességet lehet letenni a Húsvéti asztalra.


Hozzávalók egy kisebb kuglóf méretű adaghoz: 6 db. főtt tojás, 2 szem közepes főtt burgonya, 1 kisebb fej aprított hagyma, 375 gr. sűrű tejföl, 1 tubus majonéz, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, porcukor, 1evőkanál zselatin, 1/2 dl víz. 


A 4 db tojást a tojás szeletelővel felszeletelünk, a burgonyát apró kockákra felvágjuk. A hagymát tálba szórjuk és lesózzuk. Egy kb. akkora kerek tálat, mint egy fél kézilabda, fóliával kibélelünk és a tojáskarikákkal szorosan kirakosgatunk. Lényeg, hogy jól rátapadjanak majd a tál falára. A hagymakockához adjuk a burgonyát, a maradék aprított tojást, a tejfölt, a majonézt, a citrom levét és elkeverjük. Ízesítjük a salátát sóval, borssal, citromlével és a porcukorral. A zselatint elkeverjük a vízben, majd mikróban felmelegítjük. A feloldódott és meleg zselatint a salátába keverjük. Arra ügyeljünk, hogy a saláta szoba hőmérsékletű legyen és ne hűtő-hideg, mert akkor a zselatin összeugrik benne. Lazán összekeverjük az egészet, majd a kész salátát a tojással kirakott tálba kanalazzuk. Tetejét simára eldolgozzuk, fóliát teszünk rá, majd mehet a hűtőbe dermedni. Kb. 2-3 óra kell a teljes dermedéshez, de legjobb egy egész éjszaka. Miután megdermedt kellőképpen, akkor tálra borítjuk a salátát, petrezselyemlevéllel feldíszítjük és máris tálalhatjuk az ünnepi asztalon. Sonkával, tormával, friss kenyérrel és primőr zöld-félékkel fogyasztjuk.










2 megjegyzés: