"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 5., kedd

~ SPENÓTOS-TÚRÓS PALACSINTATORTA ~












Itt a spenót szezon, Popey örülhet... Meg azok is akik szeretik. Mint én, mert imádom! Főzeléknek, palacsintának, lasagne-nak vagy éppen tésztára téve... Szóval bárhogyan. Ez a torta pedig jó töményen tartalmazza azokat az üde, ropogós leveleket. Annyira jól néznek ki azok a zölddé vált palacsinták, hogy szinte kiabálják, hogy " egyél meg!" Szóval spenótra fel, mert egészséges és tele van vitaminnal, a flavonoidokról nem is beszélve....


Hozzávalók: 1 kg friss leveles spenót, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 3 púpos kanál tönköly fehér búza liszt, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, só, őrölt fehér bors. Palacsinta tésztához: kb.15 dkg tönköly fehér búza liszt, 1 tojás, 1 tojás fehérje, 2-2 dl tej illetve szódavíz, csipet só, 1 kanál olaj. Továbbá: 20 dkg túró, 10 dkg reszelt sajt.


A friss spenótot szitában átöblítjük, majd leszárazzuk. Sós vizet forralunk és a spenótot kb. 5 perc alatt megfőzzük benne. Szűrőben teljesen lecsöpögtetjük. A felét botmixerrel pürésítjük, a másik felét késsel felvagdossuk. Először a besamelt készítjük el. Ehhez a vajat forró serpenyőbe dobjuk és felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt fokhagyma gerezdeket és világosra megpirítjuk benne. Állandó kevergetés közben felöntjük a tejjel és sűrű krémmé főzzük. Ízesítjük a besamelt sóval, borssal és a tojás sárgájával. A végén belekeverjük a botmixerrel pürésített spenót felét is. A palacsintatésztához tálba tesszük a tojás fehérjét, az egész tojást, a lisztet, a tejet, a szódavizet, a csipet só, és az olajat. Sűrű palacsinta tésztát keverünk belőle. A végén hozzákeverjük a megmaradt spenótpürét. Olajozott, forró serpenyőben kb. 8 db. palacsintát sütünk ki belőle. Nincs más hátra, mint a torta összeállítása... Kis méretű kapcsos tortaformába lerétegezzük a következő képen: palacsinta-besamel krém- aprított spenót-túró-reszelt sajt-palacsinta.... és ezt addig folytatjuk, amíg minden elfogy. A tetejére palacsinta kerüljön. 


Palacsinta-besamel-spenót...




utána jöhet rá a túró és a reszelt sajt....




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és a kész tortát betesszük sülni. Kb. 20-25 perc alatt elkészül. Tortaszerűen felvágjuk és tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk. Forrón az igazi!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése