"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 14., csütörtök

~ CSOKIS MOGYORÓS LINZER ~













 Elkezdtem végre rendet rakni a receptes-újságos irattartóimban, amiben már akkora káosz uralkodott, hogy rossz volt ránézni. Ezer éves régi lapok, megsárgult, szakadozott receptes magazinok. A gyűjtögetés magasiskolája az ami nálam folyik... Így akadt a kezembe egy régi Kiskegyed c. újság is. Gondoltam mielőtt kidobom, azért átnyálazom, hátha rejt egy-két olyan receptet, amit érdemes kitépni belőle. Akadt... Ez a mogyorós süti. A receptjét kiollóztam és eltettem a jövőnek..., mert finom.


 Hozzávalók a tésztához: 25 dkg tönköly búza fehér liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 2 kanál tej, 1 késhegynyi sütőpor, 1 csipet só. Töltelék: 20 dkg pörkölt, sótlan amerikai mogyoró, 3 dkg vaj, 1 tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg barna cukor, 5 dkg zúzott keserű csokoládé, 1 csipet só, 1 csipet fahéj.
 
A lisztet a vajjal összedolgozzuk, hogy morzsás legyen, majd a tészta többi alapanyagát is hozzáadva meggyúrjuk. 

 


 Félórára a hűtőbe tesszük dermedni. Addig elkészítjük a tölteléket. A mogyorót késes aprítóban szemcsésre összezúzzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját, a szemcsésre zúzott csokoládét, a tejszínt, a csipet sót és a fahéjat. Addig kavarjuk, amíg krémessé válik. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és azt is lazán a masszába forgatjuk. A hideg tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 20 x 28 cm-re és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára és simára elkenjük.




 180 °C -fokra előmelegített sütőben nagyjából kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával azért ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a süteményünk. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése