"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 24., vasárnap

~ EPRES-MORZSÁS KOCKA ~

 












Most már tényleg nyakunkon az eper-szezon és lassan el lehet látogatni az eperföldekre is. Már alig várom. De addig is tökéletesen megfelel a süteményekbe a már hazánkban megérett " fóliasátras" eper is. Jó, jó, a napon érett szemeknek az íze és a zamata felülmúlhatatlan, de már akkor is jobb, mint az importált társaik. Szóval megint egy epres finomságot hoztam, ráadásul még egyszerű is. Ropogós tetejű, amolyan lekváros jellegű sütikocka...


Hozzávalók:  25 dkg finom liszt / tönköly fehér /, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 tojás. Töltelék: 35 dkg friss eper, 5 kanál cukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 2 púpos kanál étkezési keményítő. Tálaláshoz: porcukor, eper, citromfű levélke.


A lisztet, a kétféle cukrot, a sót, a sütőport tálba mérjük, majd rákockázzuk a hideg vajat. Késsel morzsalékosra vagdossuk az egészet, majd hozzáadjuk a tojást is. Kézzel "vizes homok" állagúra morzsoljuk a tészta alapot. Sütőpapírral kibélelünk egy kb.15 x 20 cm-es sütőtálat és a tészta alap felét beleszórjuk, majd tenyérrel lenyomkodjuk.




A epret szitában alaposan leöblítjük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet, majd lecsumázás után késsel feldaraboljuk. A darabolt eperre szórjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és ízesítjük a citromlével és citrom reszelt héjával. Óvatosan átkeverjük, hogy az eperdarabok ne törődjenek össze.





Az epertölteléket a tepsiben lévő tésztára halmozzuk és elosztjuk rajta egyenletesen. A tészta alap másik felét rászórjuk az epertöltelék tetejére.




A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a süteményt. Kb. 30-35 perc alatt ropogósra megsütjük. Langyosra kihűtjük, majd felkockázzuk és porcukorral megszórva, eperrel és citromfűvel tálaljuk.







3 megjegyzés: