"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. április 10., vasárnap

~ OROSZ FONOTT KALÁCS ~












Szeretek a Pinterest oldalon böngészni, mert mindig belebotlok valami szépségbe. Most például ebbe a sima tejszínes kalácsba... Hát nem gyönyörű?! A szövési technikája fogott meg igazán. Imádom a kelt tésztákat gyártani, főleg ha kissé bonyolult az alakzatuk. Első pillantásra kicsit érthetetlen volt, de amikor már a kezemben volt a kalács tésztája, csak úgy adta magát a minta, és nem volt vele semmi bonyodalom. Előtte még arra is gondoltam, hogy kezdésként spárgával kivitelezem a mozdulatokat, de aztán elvetettem ezt az ötletet, mondván ha nem sikerül, akkor majd összefonom egyszerűen és kész.... Sajnálom, hogy nem vettem fel videóra a tekergetés folyamatát, de úgy voltam vele, hogy olyan szépen alakult a minta, hogy nem olt szívem letenni a puha tésztát. Szóval, ha szeretnéd elkészíteni, akkor a belinkelt képen végig követheted, hogyan is születik egy ilyen szépséges kalács. A tésztája egy régi receptem, amiben nincs tojás csaj vaj. Tejet ittunk hozzá, pompás reggeli volt.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl. langyos tej, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej. Szóráshoz: szezámmag.

A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt langyos tejhez hozzákeverjük a tejszínt, a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk és sodrófával egy kb. 45 cm sugarú kőrré kinyújtjuk. Pizzavágó kőrkéssel felvágjuk az egészet.





A tésztacsíkot a képen látható módon megszőjük...
 
 
IMG_04052014_202033
 Kép mentése: innen...
 
 
A kész kalácsot letakarjuk és fél órát pihentetjük, hogy ismét megkeljen.
 
 
 

Kelesztés után a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük a kalácsot, majd szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a kalácsot sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranyszínűre megsütjük. Langyosra hűlve tálaljuk. Tejjel, kakaóval vagy vajjal fogyasztjuk.





7 megjegyzés:

  1. Álom szép kalács :-) Nagyon ügyes vagy :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Krissz!

    Nagyon klasszul nez ki! Kb hany cm szelessego csikra kell felvagni hogy eleglegyen a kalacshoz es te mekkora -hany cm nagysagura alakitod az elso "ramat "amire rafonod a tobbit?
    Szia!es koszonom: ILDIKO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb. olyan 1,5 cm-re vágtam fel és maga az alap keret olyan 22-25 cm-re sikeredett. Nem mértem, de olyan jó nagy arasznyi volt. Könnyű tekergetni, tényleg adja magát az egész, pedig féltem tőle...

      Törlés
  3. szia
    csodagyönyörű
    sosem tudnám megcsinálni
    :-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép, ki kell próbálnom: :)

    VálaszTörlés