"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. szeptember 17., hétfő

CSOKOLÁDÉS DIÁK CSEMEGE












Már a régi blogomon is fellelhető volt ez a nagyon mogyorós és mindenféle jóval megrakott csemege. Sokszor megsütöm, főleg év végén, az ünnepek közeledtével, mert igazi téli sütemény a méz, a fahéj és a sok olajos magnak köszönhetően. Elég tömény édesség, de nem a cukor tartalma miatt, hanem sok csonthéjas finomságtól, ami benne foglaltatik. Könnyű elkészíteni, csak a kíméletes sütésre kell nagyobb gondot fordítani. Jó szereplője lehet egy vegyes sütemény tálnak...



Hozzávalók: 115 gr. liszt, 120 gr. méz, 4 teáskanál Brandy, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 145 gr barna cukor, 120 gr. keserű csokoládé, 2 tojás, 30 gr. keserű kakaópor, 400 gr. vegyes csonthéjas keverék / mogyoró, amerikai mogyoró, dió, kesudió, paradió, mazsola /. 



A mézet a barna cukorral és a Brandyvel, habzásig hevítjük. A forró masszát ráöntjük az összetördelt csokoládéra. Addig keverjük, míg a csokoládé felolvad és krémes állagú nem lesz a massza. Mikor kicsit lehűlt, hozzákeverjük egyenként a tojásokat. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, majd hozzá adjuk a csokis masszához. A végén belekeverjük a mogyorós keveréket is. Nem kell megvágni a csonthéjas magvakat, úgy egyben maradhatnak a szemek. 








 Kisebb püspökkenyér formát vajjal kikenünk majd kekszmorzsával meghintünk és úgy töltjük bele a formába a masszát. Alacsony hőfokon / 130 C.fok. /, 1.5 órán át sütjük a süteményt. Sütés végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsüt-e a sütinek. Kihűtjük és a formában hagyva, 2 órára hidegre tesszük dermedni. Hidegen szépen, vékonyan szeletelhető. Kávé vagy tea mellé kitűnő nassolni való.








Illéskrisz Konyhája 



12 megjegyzés:

  1. Ugye csak a pötty pici és láthatatlan a két szám között, és másfél óráig kell sütni, nem 15 óráig????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen ott van a pötty, úgy hogy 1 1/2 óráig kell sütni alacsony hőfokon.

      Törlés
  2. Nagyon szép, csak azt hiszem én egy szelettel ha megennék egyből két kg-ot híznék:)

    VálaszTörlés
  3. Nagy kedvenc, jöhetne most is belőle egy-két szeletke!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg olyan hűvös időre való finomság, nagyon jól mutat a sokféle maggal. Karácsony táján biztosan elkészítem, de lehet, hogy még előbb:)

    VálaszTörlés
  5. Ezt biztos pillanatok alatt eltüntetné a család :)!

    VálaszTörlés
  6. Hú, de jól néz ki! Ezt most nagyon megenném! :-))

    VálaszTörlés
  7. Jaaaaj nekem, miket hozol! Pont ilyen kell nekem mert egy-egy szelet beleférne uzsonnára, tízóraira és még laktat is! Na átnézem a receptet. A fotók fantasztikusak! :)

    VálaszTörlés
  8. Ejha! Ez nekem most felér egy kínzással!

    VálaszTörlés
  9. De jól néz ki ez a finomság. :)

    VálaszTörlés
  10. Lányok!

    Köszönöm a kedves hozzászólásokat!! :o)

    VálaszTörlés