Szorgalmasan gyűjtögettem a tojásfehérjéket, hogy meg tudjam sütni ezt a Francia krémest. Ugyan semmiféle máz nincs a tetején, csak karamell és pirított dió, de szerintem ezzel is nevezhető "franciásnak"... Mikor Babett blogjában megakadt a szemem a Házi krémesen, egyből tudtam, hogy "fehérje gyűjtésbe" kell fognom. Meg is lett az eredménye: egy nagy tepsi finom krémes. A cukrászdai bőven elbújhat mögötte, állítják a kóstolók... Pedig semmi különleges dolog nincs benne. Ja, de! Semmi tartósító, térfogatnövelő és társai... Szóval, aki szereti a krémest, feltétlen süsse meg, mert nem fog csalódni benne... Köszönöm a receptet!
A lapokhoz: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tejföl, csipet só, 1 kiskanál ecet.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül kétfelé vesszük a tésztát és kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszurkáljuk, hogy ne legyen hólyagos, majd előmelegített sütőben, kb. 200 C-on, szép pirosra megsütjük a lapokat.
Krémhez: 8 tojás fehérje, 30 dkg cukor, 4 csomag vaníliás pudingpor / Oetker /, 1/2-1/2 liter tej illetve víz.
Továbbá: tejszínhab, porcukor...
A tejet és a vizet elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a pudingporokat. Simára keverjük. Folytonos keverés mellett, sűrű krémet főzünk belőle. A tojások fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá felverjük és a még forró krémbe lazán belekeverjük. 1-2 percig még együtt főzzük a krémet. Vigyázzunk hogy ne nagyon törjük meg a krémet a keveréssel. Az egyik lapot egy magasabb falú tepsibe rakjuk, rákanalazzuk a meleg krémet és elsimítjuk. Langyosra hűtjük, majd mehet a hűtőbe kb. 1 órára. Addig a krém megdermed. Mikor megdermedt a krém, tejszínhabot verünk fel és rákenjük a krémesre. A másik lapot éles késsel felkockázzuk és a krémes tetejére illesztjük. Porcukorral meghintve tálaljuk a süteményt. Ha van kedvünk, akkor bevonhatjuk a felső lapot karamell mázzal vagy étcsokoládéval. Én most csak áthúztam égetett cukorral és szórtam rá pirított diót.... Nagyon finom!
Illéskrisz Konyhája
Ez valami meseszép. Hú, csak ámulok. Az a karamell a tetején!
VálaszTörlés1 hét múlva a kisfiam névnapja, meg van mit fogok sütni. Pudingpor helyett fog működni főzött pudinggal is, ugye?
Nagyon guszta! Én csokival szoktam leönteni a felső lapokat,az se franciás,de mi így szeretjük :)
VálaszTörlésGyönyörű lett Kriszti:) Ebből tényleg nem elég 1 kocka, legalábbis nekem biztosan nem:)
VálaszTörlésHmmm... mennyei Kriszti. :o)
VálaszTörlésA képeid megint meseszépek!! Kár hogy nem tudok beleharapni...
VálaszTörlésSzeretem! :)
VálaszTörlésCsodaszép, én olyan ritkán fogok neki ilyesmit készíteni, félek tőle:)
VálaszTörlésGondoltan besónézek hozzád utolsó pillantásra, de már is megyek...lekésem az utazást! Hű de szeretnék vinni magammal egy gzönyörü szeletet a francia krémesedböl. Csoda kreativ, és nagyon finom, az biztos. Puszillak
VálaszTörlésAz a remegős krém ... és a pirított dió a tetején, mekkora nagy ötlet. Ezt muszáj lesz megcsinálnom. Tele a hűtőm tojásfehérjével. És milyen régen ettem már krémest. Amit erre felé lehet kapni az inkább (k)rémes!
VálaszTörlésGyönyörű lett! :)
VálaszTörlésEzzel meg lehetne engem vesztegetni :) Isteni lehet!
VálaszTörlés