"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. május 30., csütörtök

SZŰZPECSENYE MANDULÁS BURGONYA FÁNKON, ROZMARINGOS-KÖRÖMVIRÁGOS PARADICSOM CHUTNEY-VAL














CSÍKOS LEKVÁR RECEPTJÁTÉK


Egy nagyon kedves felkérésnek tettem eleget, amikor elkészítettem ezt a finom főételt. Boldog Kukta alias Tóth-Nacsa Ági, volt olyan szívélyes, hogy írt nekem egy levelet, melyben játékra invitált, a Csíkos lekvár manufaktúra által meghirdetett receptjátékra. Örömmel vettem a felkérést, és izgalommal vártam a lekvárt, amivel el kellett készítenem egy általam megálmodott receptet. Furdalt is a kíváncsiság, hogy vajon milyen lekvár érkezik majd Kocsis Bálinttól hozzám... Mikor a postás betoppant a várva-várt csomaggal, még nagyobb izgalom kerített a hatalmába. Vajon milyen íze lesz, milyen étel képe jelenik majd meg előttem, a "kiskanalas" kóstolgatás után... És lám, ez a finom, különleges Paradicsom chutney érkezett, rozmaringgal és körömvirággal ízesítve. Nyilvánvalóvá vált, hogy csakis főétel kerülhet ki általa, a konyhámból. Nagyon karakteres, ám de finoman fűszeres, igazi paradicsom ízzel bíró chutney-t kaptam. Azonnal megálmodtam. Így született meg ez a nagyon finom és különleges íz-összetételű húsétel.



Hozzávalók4 személyre: 1 szép darab szűzpecsenye, 8-10 szelet bacon szalonna, só, bors, kevés vaj és olaj a sütéshez. Mandulás burgonyafánk: 30 dkg főtt-áttört burgonya, 1 tojás, 1,5 dkg friss élesztő, kb. 20 dkg sima liszt, 1 mokkáskanál só, 1 csomag mandula forgács, olaj a sütéshez. Tálaláshoz: Csíkos Paradicsom Chutney rozmaringgal és körömvirággal, koktél paradicsom.


A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd olyan vastag szeletekre vágjuk fel, mint amilyen széles a bacon szalonnánk / kb. kétujjnyi /. Sóval, borssal fűszerezzük, tenyérrel kissé lenyomjuk, hogy korong alakja legyen. Mindegyik húskorongot körbetekerünk egy-egy szelet bacon szalonna csíkkal és fogpiszkálóval keresztben, azon mód megtűzzük őket. Vaj-olaj keveréket hevítünk és kb. 3-3 perc alatt elősütjük a húsérmék mindkét oldalát. Mikor elősültek, áttesszük őket egy tűzálló tálba és kb. 10-12 percre betoljuk őket a forró, 180 C-os sütőbe. Míg sül a hús, addig elkészítjük a mandulás burgonyafánkot is. A kihűlt burgonyát burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót és belemorzsoljuk a friss élesztőt is. Kissé lágyabb "gombóc" tésztát gyúrunk belőle. Mikor kellően összeállt a tészta, akkor egy deszkára mandula forgácsot szórunk, ráhalmozzuk a burgonya masszát, majd ujjnyi vastag körré ellapítjuk az egészet. A tetejére is szórunk mandulát, kissé tenyérrel átsimogatjuk-belenyomjuk, hogy megtapadjanak a mandulalapocskák a tetején is. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd forró olajban mindkét oldalukat, arany barnára kisütjük. Mikor kisültek a fánkok, itatós papírra szedjük őket, hogy a felesleges olaj leitatódjon róluk. A kisült szűzérmékből eltávolítjuk a fogpiszkálót. A szűzérméket a fánkokra helyezzük, megtűzzük őket egy apró fanyárssal, kiskanállal csorgatunk rá a Paradicsom chutney-ból, majd  forrón tálaljuk őket pár szem koktélparadicsommal. Igazi ízélmény!








 Illéskrisz Konyhája

 



9 megjegyzés:

  1. Naggyon szep lett :) Biztosan ki fogom probalni... Sok sikert a versenyben!

    VálaszTörlés
  2. Már a neve is nagyon ígéretes...

    VálaszTörlés
  3. Igazi ünnepi étel, de akár egy nívós étteremben is megállná a helyét, bár itt minden! Még nem láttam a boltokban ezt a Chutney-t. Majd nyitva tartom a szemem! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép és tuti recept!:)

    VálaszTörlés
  5. No most Kriszti, ezt hívják úgy, hogy súlyos testi sértés, mert nem kaphatok belőle! :-))

    VálaszTörlés
  6. Eszméletlen kompozíció, remélem már michelin-csillagot is kaptál, mert megérdemelné ez a fogás :)

    VálaszTörlés
  7. Csodás étek, remek párosítás. Versenyben a helye, drukkolok neked!

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus étel, ez a körömvirágos izé nagyon izgatja a fantáziámat! :))

    VálaszTörlés
  9. Micsoda remekmű, nagyon tetszik minden összetevője, tényleg egy étteremben is felszolgálhatnád:)

    VálaszTörlés