Ma nem volt nagy kedvem a főzéshez, mert fáradt voltam és elcsigázott /egy fogászaton eltöltött idilli másfél óra után.../. Néha, de van ilyen is, sajnos... Szóval, volt hűtőben szép karaj, a kamrában pedig krumpli és hagyma. Törtem a fejem, mi is legyen belőle, de rántott húst - krumplival projektet már nem akartam sütni. Ettünk ilyet mostanában éppen elégszer. Aztán jött egy ötlet: legyen Cigánypecsenye, az úgyis nagyon régen volt már. Lett is. De olyan "tepsis" módon. Baromi egyszerű, 20 perc alatt össze lehet állítani az egészet, és már csak be kell tolni a tepsit a forró sütőbe... Ilyen finom étel sül ki belőle... Friss fejes salátával, remek estebéd lett az asztalon...
Hozzávalók: 8 szelet sovány karaj, 8 szem nagyobb burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejfel, olaj, só, bors, pirospaprika, mustár, kevés liszt.
A burgonyát megpucoljuk, majd vastagabb karikákra felvágjuk. Ugyan így teszünk a hagymákkal is. A fokhagymát pedig átnyomjuk. A húst megmossuk, szárazra töröljük és sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. Ehhez az ételhez én nem szoktam kiklopfolni a húst, hagyom őket vastagon. Egy tálban összekeverünk 3 evőkanál réteslisztet 1 púpos teáskanál pirospaprikával, majd ebben forgatjuk meg a húsokat. Kevés olajat forrósítunk, majd a húsok mindkét oldalát elősütjük benne. Míg sül a hús, addig előveszünk egy tepsit, sütőpapírt fektetünk bele és az alját kissé beolajozzuk. Beletesszük a tepsibe a felkarikázott burgonyát és a hagymát. Megsózzuk, majd a megmaradt lisztes keveréket rászórjuk és kézzel összekeverjük az egészet. A tejfölbe keverjük az áttört fokhagymát, egy kanál olajat, kevés pirospaprikát, sót, borsot és ízlés szerint egy kevés mustárt is. Rákanalazzuk a kikevert tejfölt a hagymás burgonyára. Nem muszáj elkenni, maradhat úgy is kupacokban. A kisült húsokat rátesszük a tepsiben lévő finomságokra, majd fóliával letakarva, 200 C-on, 20-25 perc alatt puhára pároljuk az egészet. Mikor megpuhult a burgonya és a hús is, akkor levesszük róla a fóliát és még kb. 10 perc alatt megpirítjuk a tepsis étel tetejét. Nagyon finom fogás egy jó nagy adag fejes salátával. Az ínyencek süthetnek még rá kakastaréj szalonnát is.
Illéskrisz Konyhája
Jaj, hogy én ezt mennyire szeretem!! (ebéd előtt jöttem ide nézelődni jó éhesen - gondolhatod, most hogy érzem magam? - éhen halok a látványtól :))
VálaszTörlésNagyon étvágygerjesztő! A tepsis húsokat én is nagyon szeretem, mert kiadós és nagy társaságot jól lehet vele lakatni kis energiaráfordítással. Remélem azóta jobban vagy már és tudtál enni a finom ebédből.
VálaszTörlésDe jó:) Még sosem ettem ilyet, de nagyon megkívántam tőled:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki.. kedvet kaptam hozzá, ma vettünk is szép karajt, szóval a vasárnapi menü már megvan. :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésDe szerettem a cigánypecsenyét, évek óta nem ettem:) De jó ötlet ez a tepsis módszer, sort fogok rá keríteni. Remélem nem szenvedsz sokat a fogaiidal:)
VálaszTörlésElállt a lélegzetem, olyan kívánatos a fotód, én is szeretem a cigánypecsenyét, rég készítettem :)
VálaszTörlésHát ez jöhetne most ebédre nekünk is...
VálaszTörlésNagyon jó ötlet és tényleg milyen egyszerű így, együtt a serpenyőben! Tutira ellövöm apukámnak amint lesz elehetőségem főzni neki! :)
VálaszTörlésElkészítettem vasárnap, és egyszerűen nem tudtam betelni vele, annyira finom lett! KÖSZÖNÖM a receptet!
VálaszTörlésRád hivatkozva feltettem a receptet (saját megfogalmazással) a blogomra, de most olvastam, hogy ehhez az engedélyed is kell. Amennyiben szeretnéd, természetesen leveszem a blogomról a recept szövegét teljes egészében, és csak a Rád mutató link és a fotóim maradnak.
http://www.dittimodra.blogspot.hu/2013/05/tepsis-ciganypecsenye.html
Már nagyon régen nem készitettem cigány pecsenyét...tepsis módra nagyon praktikus, és imádom ahogy a tiéd sikerült...nagyon guszta és finom!
VálaszTörlés