"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. április 25., csütörtök

MÁKOS-CITROMOS KALÁCS













A citrom és a mák jó párost alkot egy süteményben, legyen az krémes vagy egy ilyen sima kevert sütemény, mint ez is... Itthon nagy kedvencek a mákos dolgok, gondoltam ki próbálom, a citrommal házasított változatát is. Könnyű, kevert sütemény egy pikáns mázzal a tetején. Legközelebb naranccsal is megsütöm, biztos azzal is finom lesz...


Hozzávalók: 2 db. citrom / lehetőleg Bio /, 18 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 120 ml. tej, 10 dkg darált mák. Máz: 2 kanál citromlé, 10 dkg porcukor.


A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként hozzá keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és bele reszeljük az egyik citrom héját is. A vajas tojásos masszához hozzáöntjük a kimért tejet és az egyik citrom leszűrt levét is. Elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A kész tésztát elfelezzük és az egyikbe belekeverjük a darált mákot. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy őzgerinc formát, majd először a citromos, utána a mákos tésztát töltjük bele. Villával húzunk bele pár csíkot, hogy márványos legyen majd a sütemény. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig, tűpróbáig sütjük. Mikor megsült, rácsra borítjuk a süteményt és teljesen kihűtjük. A mázhoz összekeverjük a citromlevet a porcukorral és bevonjuk vele a süteményt. Megvárjuk míg meghúz egy kicsit a máz, majd szeletekre vágva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



12 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál. Imádnivaló! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett Kriszti, régebben sütöttem hasonlót, tényleg nagyon finom. Mákosat amúgy is megenném mindennap.

    VálaszTörlés
  3. Ó, de szép:) Imádnám együtt a kettőt, tényleg nagyon találnak:)

    VálaszTörlés
  4. Kriszti,
    nemrég olvastam Móninál (Praktikák sok gyerekhez), hogy az Aldiban kapható citrom nincs kezelve vegyszerrel, és rá is van írva, hogy fogyasztható a héja.

    http://www.maimoni.hu/2013/03/zabkekszes-citromtorta.html

    El is mentem megnézni, és tényleg! :-) És nem is drágább, mint máshol a normál citrom. Fél kilós hálóban 249 ft. Azóta máshol is reklámozom. :-) Én nagyon örültem ennek, mert bio-citromot nem könnyű beszerezni és sokkal drágább is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zita, köszönöm a fontos és nagyszerű infót, ha legkzelebb megyek, meg is fogom nézni...Elég nehéz bio citromhoz jutni.. Szuper, köszi!

      Törlés
  5. Kedves Lányok!

    Köszönöm a hozzászólásokat! :o)

    VálaszTörlés
  6. Júj, de finom!!! Ezekkel a fotókkal meg még kívánatosabb... :o)
    (...és milyen jó, hogy az Aldi-s bio citromba is "belebotlottam.)

    VálaszTörlés
  7. Jól néz ki!
    Zita, köszi a citromos lelőhelyet! :)

    VálaszTörlés