"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. január 3., vasárnap

~ MEYER CITROMOS PISKÓTA ROLÁD ~

 


 
 

 

 

 



A január és a február egy különleges citrusféle, a Meyer citrom szezonja. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon nagyon lédús gyümölcs. Itthon nem nagyon ismerik, sok zöldségesnél és hipermarketben egyszerűen a sima citromok közé keverve árulják, így nagyon kedvező áron juthatunk igazi különlegességhez, ha szemfülesek vagyunk. A citromoktól eltérő formája is elárulja a celebcitromot, mert sokkal gömbölyűbb, de ha óvatosan megtapintjuk, a puhább, vékonyabb héja is árulkodó. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk. Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb. A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Forrás: Dívány... És most jöjjön a recept, amit hidd el,nem fogsz sutba dobni.


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál kukorica keményítő, 3 kanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja. Hozzávalók a krémhez: 200 ml tejszín, 175 gr. mascarpone, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál porcukor. 


A piskótához a tojásokat a tálba ütjük, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot és nagyon habosra kikeverjük az egészet. Akkor jó, ha szinte kifehéredik a tojáshab. Ez után beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a keményítőt. Óvatosan, hogy a tojáshab ne törjön össze, lazán beleforgatjuk. A végén beleöntjük a citrom levét és a reszelt héját. Egy gáztepsi méretű tepsibe sütőpapírt teszünk és piskótamasszát vékony rétegben belekenjük. 175 °C-fokon világosra kisütjük a tésztát. Mikor kisült, kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. A mascarpone sajtot a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom levét és reszelt héját és krémesre kikeverjük az egészet. A tejszínhabot kemény habbá felverjük, majd lazán beleforgatjuk a citromos krémbe. A kihűlt piskótáról lehúzzuk a papírt, majd a tepsibe porcukrot szórunk, erre fogjuk fektetni a piskótát. A piskótára kenjük a krémet, majd először hosszában félbe vágjuk a tésztát, utána pedig mindkét tésztacsíkot hat-hat részre vágjuk. Így fogunk kapni 12 db. habos piskóta lapocskát. Mind a 12 lapot óvatosan feltekerjük. A kész süteményeket tálra rendezzük és tálalásig behűtjük.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése