Jöjjön egy kis Orosz finomság, a Pelmenyi... Nem ettem még, gondoltam megkóstolom. Mivel nagy tésztásak vagyunk, bár gondolom kevés olyan ember létezik, aki nem, bátran ajánlom elkészíteni. Igaz, akkor a legjobb, ha magunk gyúrjuk hozzá a tésztát, frissen és nem készen vásároljuk. Nem kell a tésztagyúrástól félni, pár trükköt ha betartunk, akkor biztosan sikerülni fog. Lényeg, hogy pihentessük a tésztát gyúrás után, mert akkor a sikér dolgozni kezd benne, és sokkal könnyebben tudjuk majd nyújtani és vékonyítani is. Töltés után máris dobhatjuk őket a forró vízbe, ott már nem kell őket pihentetni. Szóval gyúrjatok és kóstoljatok!
Hozzávalók 4 személyre: 350 gr. liszt, 1 tojás, kb. 130 ml víz és tej felesben, 1 csapott teáskanál só. Töltelék: 250 gr. darált hús / marha, disznó, csirke, pulyka... / akár vegyesen, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: vaj, tejföl, vágott kapor.
Elsőként a tésztát készítjük el, hogy legyen ideje egy keveset pihenni. A lisztet tájba szórjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a folyadékokat és a sót. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Fóliával letakarjuk a tésztát és fél órát pihentetjük. Amíg pihen a tészta, addig a hagymát lereszeljük, a fokhagymát átnyomjuk, majd a húshoz adjuk őket. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük és alaposan összekeverjük a húsmasszát. Egy lisztezett deszkán a pihentetett tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsa szaggatóval köröket vágunk ki a tésztából. Mindegyik tészta közepére teszünk egy körömnyi tölteléket, majd félbe hajtjuk, széleit jól összenyomjuk és a két csücskét összecsippentjük. Így fogunk kapni szép, és egyenletes pelmenyiket. Ezt addig folytatjuk, amíg minden el nem fogy. Egy nagyobb fazékba sós vizet forralunk és ebbe dobjuk bele a pelmenyiket főzni. Kb. 10 perc alatt készre főzzük a töltött tésztákat. Mikor megfőttek, szitával forró vajra dobjuk őket és kissé lepirítjuk. Tejföllel és vágott kaporral frissen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése