Fánkszezon van..., csak szólok. Ilyenkor boldog-boldogtalan fánkot süt. Szalagosat, ropogósat, túrósat, lekvárosat, kakaósat..., kinek mi a kedvence. Viszont kevesen sütnek sósat. Én most azt hoztam. Jó sajtosat és krémeset. Picurka képviselőfánkok, tömény sajtos krémmel. Nagyon finom, igazi vendégváró falatok.
Hozzávalók: 125 ml. víz, 65 gr. zsiradék / vaj és zsír /, 75 gr. liszt, 1/2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 2 db. tojás.Töltelék: 50 gr. liszt, 50 gr. vaj, 5 dl. tej, 150 gr. Trappista sajt, 50 gr. Karaván sajt, 100 gr. vaj, só, szerecsendió. Díszítéshez: reszelt sajt.
A
tésztához a vizet egy kisebb láboskába töltjük, beletesszük a
zsiradékot, a sót és a cukrot. Felfőzzük. Mikor forr, beleszórjuk a
lisztet, és fakanállal gyorsan kevergetve megfőzzük a tészta alapot.
Akkor van készen, ha zsíros fényű a massza és elválik a lábos falától.
Félre húzzuk és langyosra hűtjük. Mikor már nem meleg, egyenként habosra
keverjük benne a tojásokat. Ezt a műveletet érdemes elektromos
habverővel készíteni, mert akkor lesz szép krémes és csomómentes a
tésztánk. Az égetett tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük és
sütőpapírral bélelt tepsire, kisebb diónyi adagokat nyomunk ki.
Előmelegített, 175 °C-fokos sütőben sütjük ki a tésztakelyheket kb. 15
perc alatt. Sütés után teljesen kihűtjük. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a sajtos tölteléket.egy lábosba tesszük a vajat és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük a tejjel, majd habverővel állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Ízesítjük sóval és egy csipet szerecsendióval. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtokat, hogy elolvadjanak benne. Simára kikeverjük a sajtos krémet. Kihűtjük, majd a vajjal felhabosítjuk az egészet. A tésztapuffancsok tetejét levágjuk. A krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele az üreges fánkokat. Reszelt sajttal megszórjuk a krém tetejét, majd ráültetjük a levágott tészta kalapokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése