"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. január 18., hétfő

~ SALISBURY STEAK GOMBÁVAL ~

 



 
 

 



Vasárnap mindig egy fokkal nemesebb étel kerül az asztalra, megkoronázva ezzel az elmúlt hetet. Legalábbis úgy szokott lenni, persze volt már kivétel, hogy tök lazát ettünk. Most viszont tényleg egy nagyon finom húsételt hoztam, igazi tömény és laktató főétel. Leves sem kell elé, max egy kis könnyed desszert. A kétféle darált hús adja meg az igazi ízét, de bátran próbálhatjuk akár háromfélével is. Itt most marha és sertés állt a rendelkezésre, de el tudom képzelni vad vagy birka hússal is. 


Hozzávalók 4-5 személyre: 500-500 gr. marha illetve sertés darált hús, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, 3-4 kanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, oregáno, 2-3 kanál vörös bor. Továbbá: 300 gr. barna csiperke gomba, 2 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 50 gr. vaj, 3-4 kanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 bögre húsleves, ízlés szerint só, bors, 1 kanál mustár, 1 kanál paradicsompüré. Tálaláshoz: 1 csokor petrezselyemzöld, főtt vajas, tört burgonya.


A darált húsokat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az aprított hagymákat, a tojást, a zsemlemorzsát, a bort és a fűszereket. Alaposan kidolgozzuk majd elosztjuk 8-10 részre. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük az olajat és vajat, majd felforrósítjuk és a húspogácsák mindkét oldalát pirosra megsütjük benne. Mikor szépen megpirultak a húsok, kivesszük őket egy tálra. A visszamaradt zsiradékba tesszük a szálasra megvágott hagymákat és addig sütjük őket amíg karamellizálódnak. Ez után hozzáadjuk a gombát és ezt is addig pároljuk, sütjük, amíg a leve el nem párolódik és a zsírjára nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, átpirítjuk, majd felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk az ízesítőket, sót, borsot. Felfőzzük majd ebbe a gombás szószba tesszük vissza az elősütött húspogácsákat. Lefedve kb. 35-40 perc alatt készre pároljuk az egészet. Tálaláskor meghintjük az ételt vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk a tört burgonyával.


 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése