"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. január 10., vasárnap

~ HABOS CITROMTORTÁCSKA CITROMBAN ~

 


 
 

 

 
 

 
 

 
 
 
 


Megint egy citromos desszert, mert ez Meyer citrom egyszerűen nem hagy engem nyugodni. Arra inspirál állandóan, hogy amíg lehet kapni, addig alkossak vele. Nagyszerű gyümölcs és igazán kifizetődő, hiszen majdnem dupla annyi citromlét rejt, mint a hagyományos társai. Valamint az íze is különleges szerintem. Szuper krémek, habok, torták és desszertek készíthetőek vele. Sőt én ilyenkor veszek belőle több kilót és a levét kifacsarva, jégkocka tasakba töltöm és ha teát készítek, akkor csak egy fagyott citromkockát a bögrébe pattintok és máris van citromos teám. Na, szóval, most egy habos krémet kevertem belőle és nem tálkákba tettem, hanem, hogy felhasználjam az üres héjakat, abba tálaltam az apró citromtortácskákat. Azért írtam tortácskákat, mert a krémek alján apró piskóta gömböcskék is vannak. Szóval nagyon finomak lettek és egyben dekoratívak is. Szerintem próbájátok ki, fogják értékelni...


Hozávalók: 5 db Meyer citrom, 1 tojás, 3 csapott evőkanál étkezési keményíő, 5-6 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 1 csapott evőkanál zselatin, 1 csésze apró piskóta gömböcske, vagy 5-6 db. babapiskóta. 


Először a citromokat dolgozzuk fel. Alaposan megmossuk őket, majd szárazra töröljük. Egy éles késsel pont félbe vágjuk őket, majd citromfacsaróval kifacsarjuk belőlük a levet. Óvatosan tegyük ezt, hogy a héjak ne sérüljenek meg. Az üres héjakből kiszedjük a hártyákat, hogy csinos tálkákká váljanak.



A felfogott citromlevet egy lábosba töltjük, hozzá adjuk a tojás sárgáját, a cukrokat, az étkezési keményítőt és habverővel állandóan kevergetve felfőzzük és sűrű krémet főzünk belőle. A zelatint egy kevés vízben megáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd a forró krémbe keverjük. Kevergetve feloldjuk benne. A krémet teljesen kihűtjük.

 


Amíg hűl a krém, addig a citromkelyhek aljából levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy ne billegjenek, így majd szépen megállnak majd a tányéron. Mindegyik citromtálka aljába teszünk egy kevés piskóta gömböcskét, vagy darabolt babapiskótát.



A mascarponét tálba tesszük és egy kevés porcukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a citromkrémet. A tejszínhabot felverjük kemény habbá és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. A kész krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele a citromtátkákat. A tojásfehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá felverjük és díszítésként a krémek tetejére nyomunk belőle. Zsebsárkánnyal megégetjük a hab tetejét. Citromhéjjal megszórjuk a desszertet és tálalásig behűtjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése