"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. szeptember 15., kedd

~ INDIAI KARFIOL CURRY ~


















Nem eszünk sok húst mostanában, valahogy nem kívánjuk. Lehet a melegtől van ez, vagy már attól a kevéstől is telítődtünk a nyár folyamán. Jöhetnek a zöldségek bármilyen formában és textúrában. Főzve, sütve, párolva, lerakva, vagy éppen szószban tocsogva. Ma egy izgalmas indiai ihletésű receptet hoztam, karfiollal. Nagyon szeretem a karfiolt és a brokkolit is. Mivel nem egy karakteres ízű zöldség, megszámlálhatatlan elkészítési módja lehetséges. Ezt a receptet elég régen elraktároztam magamnak, hogy elkészítem, de nem is értem, hogy miért vártam vele idáig. Hihetetlenül finom és izgalmas étel. Persze csak annak, aki szereti a curry varázsos ízét. Nagyon egyszerű elkészíteni, fél óra alatt tálalható. 


Hozzávalók négy személyre: 1 nagyobb karfiol, 2 szál újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 lime, 1 doboz kókusztej, 200 ml tejszín, 3-4 evőkanál olíva olaj, 1 ujjnyi friss gyömbér, 1 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 evőkanál garam masala fűszer, 2 kiskanál curry por, 1 kiskanál kurkuma, 1 mokkáskanál őrölt Cayenne bors, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: jázmin rizs, zöldhagyma karika.


A karfiolt megmossuk, majd rózsáira szedjük. Ha túl nagyok a rózsák, akkor elfelezzük őket. 3 evőkanál kókusztejet kikeverünk egy kanál olíva olajjal, sóval, borssal, egy kevés kurkumával és egy gerezd reszelt fokhagymával. Ezt a mártást ráöntjük a karfiolra, jól átkeverjük az egészet, majd 15 percig pihentetjük. Addig a sütőt előmelegítjük 220 °C-fokra és egy nagyobb tepsibe sütőpapírt helyezünk. Mikor letelt a pácolódás ideje, a karfiolt a tepsire öntjük, eligazgatjuk és betoljuk a forró sütőbe sülni. 15-20 perc alatt kissé megpirítjuk a rózsákat. Míg sül a karfiol, addig elkészítjük az alapmártást. Egy serpenyőben lepirítjuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk az átnyomott fokhagyma gerezdeket, majd hozzákeverjük a paradicsompürét, a fűszereket, a kókusztejet, a tejszínt és a lime levét. Sűrű mártást főzünk belőle. A kész mártásba tesszük a sült karfiolrózsákat, óvatosan átkeverjük, hogy a mártás mindenhol bevonja a karfiolt és egyet forralunk rajta. Jázmin rizzsel forrón tálaljuk az ételt. Díszíthetjük egy kevés újhagyma karikával.









1 megjegyzés: